main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 10 november 2023 — 11:44

Nederlanders trappen massaal op de rem bij aanschaf elektrische auto

Steeds minder Nederlanders schaffen een elektrische auto aan. Kopers twijfelen omdat elektrisch rijden straks niet meer uitgezonderd is van de motorrijtuigenbelasting. Inmiddels is Nederland Europees koploper elektrisch rijden af, meldt het Algemeen Dagblad.

Wie nu in een elektrische auto rijdt, hoeft geen wegenbelasting te betalen. Dat verandert vanaf 2025, dan geldt een kwart van het belastingtarief. Vanaf 2026 wordt de wegenbelasting bepaald aan de hand van het gewicht van de auto en moeten ook groene rijders de volle mep betalen.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Elektrische auto’s zijn vanwege de zware accu al snel 300 tot 600 kilo zwaarder dan een vergelijkbare brandstofauto. Een elektrische Fiat 500 kost straks 720 euro aan wegenbelasting per jaar, schrijft de krant. Een rijder van een Tesla Model X is zelfs 1800 euro kwijt.

‘Kopers zijn onzeker’

Autodealers merken dat de vraag naar elektrische auto’s afneemt. “Kopers zijn onzeker. Wat ons betreft is deze belastingmaatregel geen gelopen race. Er moet een gewichtscorrectie komen voor de motorrijtuigenbelasting, anders haken kopers af en halen we de klimaatdoelen niet”, zegt Paul de Waal van autobranchevereniging BOVAG.

Maarten van Biezen van de Vereniging Elektrische Rijders maakt zich zorgen. “De verkopen lijken goed te gaan, maar dat zijn bestellingen van vorig jaar”, zegt hij tegen de krant. Met nieuwe orders gaat het slecht. Je ziet het ook aan de subsidiepot voor de aankoop van een elektrische auto. Voor het eerst gaat die dit jaar niet leeg.”

“Mensen zijn onzeker over de belasting die vanaf 2025 op elektrisch rijden komt. En de elektriciteitsprijzen blijken ook alle kanten uit te kunnen schieten”, zegt Van Biezen.

Nederland niet langer koploper

Inmiddels is Nederland niet meer de koploper elektrisch rijden. In Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland rijden tegenwoordig meer mensen brandstofloos. Van Biezen: “En nu gaan we ook nog motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s invoeren? Dat gebeurt nergens in de Europese Unie.”

Politiek commentator Wouter de Winther denkt ondanks de klaagzang dat er voorlopig niets gaat veranderen. “Ik geloof niet dat we er veel aan kunnen veranderen. Het ligt allemaal vast en je ontkomt er bijna niet meer aan”, reageert hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Lees ook: 

Dit is waarom elektrisch rijden steeds minder in trek is

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer