Buurtwacht Ter Apel speelt te vaak voor eigen rechter: ‘Het geweldsmonopolie ligt bij de politie’
Het Groningse Ter Apel ondervindt dermate veel last van kansloze asielzoekers, dat de regio een buurtwacht in het leven heeft geroepen. Elke dag wordt er gepatrouilleerd, maar onlangs ging de buurtwacht opnieuw de fout in. Een achttienjarige asielzoeker werd mishandeld tijdens een burgerarrest. Politiechef Noord-Nederland Martin Sitalsing heeft begrip voor het initiatief, maar benadrukt dat "er een grens is wanneer er eigenrichting ontstaat", zegt hij in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.
Groepen inwoners in het dorp en de omgeving van Ter Apel waar het aanmeldcentrum van het COA is gehuisvest vinden dat er niet genoeg wordt ingegrepen door de politie bij overlast. De burgerwacht gaat over tot een burgerarrest, indien zij iemand op heterdaad betrappen. Toch is dit al meermaals misgegaan vanwege excessief geweldsgebruik. "Het geweldsmonopolie ligt bij ons als politie en daar moet het ook blijven. Daar hebben we ook voor gekozen als samenleving", zegt Sitalsing. "Dan moeten we ook begrenzen als burgerwachten daar een bepaalde grens overgaan en kiezen voor eigenrichting."
Ben je al geabonneerd op onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van het laatste nieuws van WNL!
Grens trekken
Sitalsing waardeert de inzet van de burgerwachten. Hij snapt dat ze willen ingrijpen wanneer een kleine groep van kansloze vreemdelingen overlast veroorzaakt, strafbare feiten plegen en ander vervelende dingen doen. "Dat zij daarin de ogen en oren willen zijn voor ons als politie, dat waardeer ik ook heel erg", benadrukt hij.
Toch moet er een grens worden getrokken. "Als je bijvoorbeeld geweld gebruikt op een moment dat dat als burger niet is toegestaan. Of onnodig lang iemand vasthoudt of anderszins iets doet wat niet kan", aldus Sitalsing.
Luister hieronder naar de podcast van Het Misdaadbureau:
Probleem van het Rijk, niet de buurt
Volgens de politiechef is er communicatie met de burgerwachten. "En het vervelende is, en dat is het pijnlijke in deze situatie, dat we eigenlijk als gevolg van beleidskeuzes tegenover deze mensen komt te staan. Omdat ze het niet langer pikken. Sitalsing vertelt dat deze situatie een Rijksvraagstuk is en niet een lokaal probleem zou moeten zijn dat neerkomt in een gebied als Ter Apel. "Daar merken we als heel Politie Noord-Nederland iets van, omdat we die politiecapaciteit uit de hele eenheid halen om daar bijstand te verlenen."