main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 november 2023 — 11:41

Joods restaurant in Barneveld dicht wegens haat: ‘Mensen liepen langs en maakten schietgebaren’

Horecaondernemer Shem Tov Levi sluit de deuren van zijn restaurant, omdat de Jodenhaat aan zijn adres blijft toenemen. “Mensen liepen langs de zaak en maakten schietgebaren in onze richting”, zegt de eigenaar van Mc Levi’s in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Normaal gesproken staat het vol met tafels en een mooi terras. Nu moet ik dicht”, zegt de horecaondernemer uit Barneveld. De toegenomen Jodenhaat maakt het voor hem onmogelijk zijn deuren nog open te houden. Tov Levi twijfelde al langer om zijn restaurant te sluiten, maar toen mensen schietgebaren maakten was de maat vol. “Toen dachten wij: we gaan dicht.”

‘Soms spugen mensen op de vlag’

Voor het raam van zijn restaurant hangt een Joodse vlag. “Soms spugen mensen daarop”, zegt de Barnevelder. “Dan maak ik het weer schoon en is er niks aan de hand.” Shem Levi is ondanks de haat niet van plan zijn vlag te verstoppen. “We laten zien wie wij zijn.”

Shem Levi krijgt veel steun uit de buurt, ook van de burgemeester. “Het is heel fijn dat wij weten dat wij meer vrienden hebben dan vijanden. Hopelijk kunnen wij binnenkort weer open, maar dat ligt aan de ontwikkelingen in Israël.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Dit is precies wat Hamas wil’

Martijn Kitzen is hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie en vertelt dat een incident als deze “precies is wat Hamas wil”. De terreurorganisatie zoekt volgens Kitzen wereldwijde steun door bijvoorbeeld beelden te laten zien van burgerslachtoffers in Gaza. “Groeperingen als Hamas hebben bewust de strategie om wereldwijd mensen voor zich te winnen en onrust te creëren.”

Dat Tov Levi uit angst zijn restaurant sluit is daar een voorbeeld van, stelt Kitzen. “Het is vreselijk dat hier mensen dit soort maatregelen moeten nemen.” Wat in Gaza gebeurt, met alle burgerslachtoffers, vindt Kitzen overigens net zo vreselijk.

Propagandaoorlog

Het is het zoveelste incident waar de Joodse gemeenschap in Nederland mee te maken krijgt. Joodse scholen blijven dicht vanwege veiligheidsoverwegingen, pro-Israëldemonstranten worden gesommeerd om diezelfde reden de Israëlische vlag thuis te laten. Of neem een Joods gezin dat werd uitgejouwd bij een diploma-uitreiking of Joodse gedenkstenen, struikelstenen genoemd, die niet worden geplaatst.

Bekijk hier de hele aflevering van Goedemorgen Nederland terug op NPO Start.

“Dit is het bewijs dat Hamas deze propagandaoorlog, want dat is het ook, aan het winnen is. Het lukt Hamas om verdeeldheid te zaaien. Daardoor zie je dit soort vormen van agressie”, reageert Amerikadeskundige Jan-Kees Emmer. Dat iemand een Joodse vlag bespuugt vindt Emmer “niet normaal”.

Staakt-het-vuren

SP-leider Lilian Marijnissen vindt het “verschrikkelijk” dat Joodse scholen dicht moeten of dat een Joodse restauranteigenaar zijn deuren moet sluiten. “Maar wat ik ook belangrijk vind: ik voel de woede niet richting de Israëlische bevolking, maar wel richting de Israëlische regering die op dit moment zulke genadeloze bombardementen op Gaza uitvoert. Duizenden onschuldigen zijn daar nu het slachtoffer van.”

Marijnissen pleit voor een staakt-het-vuren. “Want het zijn de gewone mensen daar, en ook hier, die het slachtoffer zijn.”

Lees ook:

Israël opvallende afwezige bij humanitaire top over Gaza: ‘Staakt-het-vuren nog niet in zicht’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Moeder Navalny heeft haar zoon gezien

De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat ze het lichaam van haar overleden zoon heeft gezien. Ze vreest dat autoriteiten het lichaam…

Lees meer

Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer