main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 november 2023 — 10:57

Europa moet zich voorbereiden op tweede termijn van Donald Trump, waarschuwt Amerikakenner

Ondanks schandalen en strafzaken gaat voormalig president Donald Trump aan kop in de Amerikaanse peilingen. Amerikadeskundige Jan-Kees Emmer waarschuwt dat Europa voorbereid moet zijn op een tweede termijn van de Republikein.

De America first-politiek waar Trump tijdens zijn presidentschap om bekend stond, wordt in een tweede termijn alleen maar sterker, zegt Emmer in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Al tijdens zijn eerste periode wilde hij Amerika terugtrekken uit het internationale domein en uit de NAVO. Hij heeft gezegd: als ik mijn tweede termijn krijg, ga ik écht doen wat ik toen al wilde.”

Mocht Trump president worden, is Europa op zichzelf aangewezen, denkt Emmer. “Wij schuilen nog steeds achter de schouders van Amerika bij de oorlog in Oekraïne en nu bij de oorlog tussen Israël en Hamas. We moeten ons voorbereiden op een presidentschap van Trump. Dat betekent dat de defensie-uitgaven omhoog moeten en we in Europa meer moeten samenwerken om onze veiligheid en democratie te waarborgen.”

‘We moeten verdediging op orde hebben’

Emmer krijgt bijval van hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie Martijn Kitzen. Volgens hem zijn de verhoudingen op het wereldtoneel de afgelopen jaren verschoven. “Vroeger was het Amerika dat de klok sloeg, tegenwoordig hebben we ook China, Rusland en regionale machten als Iran.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan. 

Volgens Kitzen is de wereld onveiliger geworden. “We hebben de oorlog in Oekraïne, in Gaza en andere conflicten in het Midden-Oosten. Ook in Sahel is veel gaande, hoewel we daar weinig over horen. We moeten als Europa strategische autonomie krijgen. We moeten zelfstandig de verdediging op orde hebben.”

De defensiehoogleraar is blij dat steeds meer partijen willen voldoen aan de NAVO-norm van twee procent voor defensie-uitgaven. Volgens Emmer heeft Nederland geen andere keus. “We moeten daar niet alleen aan voldoen, we moeten er sneller aan voldoen dan nu het plan is. We moeten ons voorbereiden op een moment dat wij als Europa meer alleen zijn en autonoom moeten zijn.”

Israël

Mocht Trump gekozen worden, dan heeft dat mogelijk ook gevolgen voor Israël. De Verenigde Staten is een sterke bondgenoot van Israël en steunt het land in de oorlog tegen Hamas. In zijn tijd als president verplaatste Trump de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, een symbolisch gebaar geboren uit vriendschap. Maar volgens Emmer is er iets veranderd in de houding van de ex-president.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start. 

“Je ziet dat nu Joe Biden heel sterk achter Israël staat, Trump zich veel minder over Israël uitspreekt”, zegt Emmer. “Hij ziet ook dat de moslimbeweging in Amerika van de Democraten richting de Republikeinen trekt. Daar vaart Trump wel bij. Hij houdt zich daarom heel kalm over Israël.”

‘Kans dat Trump president wordt groot’

De kans dat Trump na de Amerikaanse verkiezingen volgend jaar zijn intrek neemt in het Witte Huis, is volgens Emmer groot. Hoewel Trump zich afzijdig houdt van debatten, gaat Trump bij de Republikeinen aan kop. In de landelijke peilingen staat Trump een paar procent voor op zittend president Biden. “Trump staat voor in vier van de vijf zogenoemde swing states, belangrijke staten die het verschil maken tijdens de stembusgang.”

“Dat is niet per se omdat Trump het zo goed doet”, zegt Emmer. “Biden wordt in het binnenland slecht gepercipieerd, omdat de inflatie hoog is. Mensen voelen zich armer dan onder Trump en zien geld naar Oekraïne gaan. Ze denken: waarom gaat dat geld niet naar mijn portemonnee? Als je arm bent, is dat ook wel een reflex die je kan begrijpen.”

“Doordat Biden zo slecht peilt en hij gezien wordt als te oud, komt Trump als ‘sterke man’ opeens weer bovendrijven. Terwijl het de man is die drie jaar geleden het systeem omver heeft willen werpen, met bijna een coup”, zegt Emmer over de bestorming van Het Capitool in Washington door Trumpaangangers na de verloren verkiezingen in 2021.

‘Wat in Amerika gebeurt, raakt ons’

Het is niet het enige schaal dat de ex-president achtervolgt. Zo zou hij zwijggeld hebben betaald aan pornoster Stormy Daniels en nam hij geheime documenten uit het Witte Huis mee naar huis, iets wat verboden is. “Tot nu toe kleeft het allemaal niet aan hem”, zegt Emmer. “Heel veel Republikeinse kiezers, vooral mensen in het Middenwesten, die zich achtergesteld voelen, zien in Trump hun man. Ze zeggen: hij strijdt voor ons.”

Het Westen moet zich daarom voorbereiden op een presidentschap van Trump. “De Tweede Kamerverkiezingen zijn echt belangrijker voor ons, maar dit is iets wat wij in de gaten moeten houden. Wat in Amerika gebeurt, raakt ons.”

Lees ook: 

Politiefoto (mugshot) van Donald Trump verschijnt online

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer

Sywert van Lienden en zakenpartners vervolgd om mondkapjesdeal

Het Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…

Lees meer