Banen bij KLM op de tocht wegens krimp Schiphol
Luchthaven Schiphol ligt in de clinch met de Verenigde Staten vanwege de voorgenomen krimp, met als gevolg dat er banen op de tocht komen te staan bij KLM. "Het is internationale luchtvaartpolitiek", zegt Amerikakenner Jan-Kees Emmer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Het kabinet heeft besloten dat de Nederlandse luchthaven moet krimpen om geluidsoverlast in te dammen met als gevolg dat de Amerikaanse budgetmaatschappij JetBlue Airways volgend jaar achter het net vist. Zij krijgen geen toestemming om te landen op Schiphol. Als tegenreactie wordt KLM als een soort wisselgeld gebruikt, schrijft De Telegraaf. KLM moet als straf ruim duizend vluchten inleveren richting de VS.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Emmer vertelt dat dit internationale luchtvaartpolitiek is. "Die is op basis van wederkerigheid. Dus als Schiphol zegt: wij kunnen minder Amerikaanse vliegtuigen opvangen, want wij willen krimpen, dan zeggen de Amerikanen: prima, maar dan kunnen wij ook minder Nederlandse toestellen ontvangen." Deze afspraken zijn volgens Emmer vastgelegd in verdragen. "Dit kon je van heel ver zien aankomen op het moment dat het kabinet besloot om te krimpen rondom Schiphol."
'KLM moet netjes voor hun personeel zorgen'
Het gevolg van deze vergeldingsactie is dat er mogelijk banen op het spel komen te staan bij KLM, denkt Emmer. "En voor het netwerk en de positie van Nederland in de internationale wereld. Nu hebben wij een groot netwerk met vluchten over de hele wereld, ook naar de VS. Dat zal minder worden, maar dat is een politieke keuze geweest."
Goedemorgen Nederland gemist? Bekijk hier de aflevering terug op NPO Start.
Volgens SP-leider Lilian Marijnissen moet de Nederlandse luchtvaartmaatschappij alles op alles zetten om banen te behouden. "Zolang er nog heel veel winst wordt gemaakt - ook als dat niet zo is - moet KLM netjes voor hun personeel zorgen."
Het tij kan nog worden gekeerd, denkt Emmer. "JetBlue toelaten, dan is het probleem opgelost. Zo simpel kan het zijn, maar dan heb je meer lawaai en overlast en begint dat spel weer."
Eerder sprak interim-CEO bij Schiphol Ruud Sondag al zijn onvrede uit over de politieke keuzes bij Sven op 1. Luister hier de podcast: