Vergeet Rome en Parijs, Amersfoort mogelijk beste stad van Europa
Amersfoort hoort woensdag of de stad is verkozen tot beste van Europa. Eerder wist Rotterdam deze prijs te winnen en Amersfoort hoopt Nederland weer trots te maken. In september kwamen vier Britse beoordelaars naar Nederland om de stad te keuren op de kenmerken aantrekkelijkheid, duurzaamheid, welzijn, economie en bereikbaarheid. “Amersfoort is een stad waarbij historie en nieuwbouw heel goed met elkaar verbonden is”, zegt stadsgids Inge Vos in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De concurrenten zijn de Spaanse stad Estepona en de Britse stad Exeter. “Het is leuk om te vertellen dat we de beste stad van Europa zouden zijn, maar of we ook daadwerkelijk Exeter en Estepona kunnen verslaan, hangt van de jury af.” Amersfoort is niet kansloos, denkt de stadsgids. “Zodra je de de oude stad binnenloopt, waan je je in de middeleeuwen.”
Vos geeft aan dat veel mensen met plezier in Amersfoort wonen. “De bekendste plek in Amersfoort is de Koppelpoort. Daarnaast hebben we één van de hoogste torens van Nederland, de Onze Lieve Vrouwetoren.” De stadsgids vertelt ook over zogenoemde muurhuizen, woningen die zijn gebouwd van stenen van de oude stadsmuur. “Duurzaamheid in de vijftiende eeuw.”
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start.
Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland, vindt Amersfoort ondergewaardeerd. “Het is een prachtige stad. Als mensen uit het buitenland naar Nederland komen denken ze vaak aan Amsterdam natuurlijk. Of Leiden of Delft, maar Amersfoort is prachtig. Ze moeten gewoon winnen.”
Lees ook:
Wie is de mysterieuze bomenkiller in Amersfoort? ‘Meld je alsjeblieft’
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag
Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
- Oud-topambtenaar Mark Frequin;
- En politiek duider Hans van Soest.
Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.
De NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meerVolgens VVD-Kamerlid Erik van der Burg rust er geen taboe op het inzetten van Nederlandse militairen in het geval er een vredesmacht komt in Oekraïne….
Lees meerDe prijs van een treinkaartje en abonnementen bij de NS stijgt vanaf 1 januari met gemiddeld 6,18 procent. Dat meldt de NS woensdag. Met Prinsjesdag…
Lees meerRecreanten van camping Sandevoerde voeren al jaren actie. Een projectontwikkelaar wil luxe chalets bouwen op het terrein van de camping in Zandvoort. “Wat er nu…
Lees meerHuidig Amerikaans president Joe Biden blaast, twee maanden voor het einde van zijn presidentstermijn, 82 kaarsjes uit. Biden is momenteel de oudste president ooit in…
Lees meerHet onderwijs moet in eerste plaats draaien om lezen, schrijven en rekenen. Dat vindt hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah. ”Het zijn de basisvaardigheden. Vakken…
Lees meerDoor de toenemende droogte in Irak is het voor boeren vrijwel onmogelijk om gewassen te verbouwen. Het op nieuwe manieren genereren van water is van…
Lees meerHet nieuwe kabinet van Donald Trump zal waarschijnlijk vol zitten met Amerikaanse tv-sterren. ”Hij selecteert kabinetsleden op twee eigenschappen. Loyaliteit en hun prestaties op tv”,…
Lees meerWaar vraag is, is handel en zo gaat het ook met fatbikes. Chinese handelaars weten via smokkelroutes tienduizenden illegale fatbikes ons land binnen te krijgen….
Lees meerIn de Verenigde Staten zijn in een jaar tijd ruim 750 waarnemingen van ufo’s gemeld. En dan gaat het niet over “tante Truus” die in…
Lees meerEr zijn wel degelijk gevangenissen te vinden die niet of nauwelijks kampen met personeelstekort, met name buiten de Randstad. VVD-Tweede Kamerlid Ulysse Ellian pleit er…
Lees meerDe wereldwijde top om klimaatverandering te lijf te gaan in Bakoe, Azerbeidzjan, staat vooral in het teken om landen zoals China en Singapore over de…
Lees meerHet kabinet is mogelijk stabieler geworden door het vertrek van NSC-Kamerleden Hertzberger en Zeedijk. Dat stelt politiek verslaggever bij WNL Thomas van Groningen. ”De emmer…
Lees meerDe Duitse centrale bank heeft het voorzichtige optimisme over economische groei van het land getemperd in haar maandelijkse rapport. Hoewel volgens voorlopige cijfers de Duitse…
Lees meer