main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 8 november 2023 — 14:34

Eerdmans (JA21) wil geen Israëlische vluchtelingen opvangen in Nederland: ‘Het asielbeleid werkt niet’

JA21-leider Joost Eerdmans pleit ervoor mogelijke Israëlische vluchtelingen niet in Nederland maar in de eigen regio op te vangen. “Wij vinden dat het asielbeleid zo niet werkt. Onderzoek welke landen hun nek willen uitsteken”, zegt Eerdmans in het radioprogramma Sven op 1.

Door de oorlog tussen Israël en Hamas zijn op dit moment honderdduizenden mensen op de vlucht. Eerdmans vindt Egypte een goede optie voor opvang, maar vindt dat van het Noord-Afrikaanse land meer verwacht mag worden.

Andere opvanglanden

De JA21’er roept ook andere landen in het Midden-Oosten op om te kijken naar de opvangmogelijkheden. “Maar wel op een humane en goede manier. De andere oplossing is dat wij de grenzen openhouden. Dat is iets waar we van weten dat het leidt tot problemen en grote financiële offers in de toekomst.”

Beluister de podcast:

Deens model

De partijleider van JA21 vindt het een logische keuze om te kijken naar de regionale landen rondom brandhaarden. “Mensen die uiteindelijk toch Nederland bereiken, zou je dan via partnerlanden kunnen helpen.” Eerdmans noemt het Deense model als voorbeeld. “De regering moet gaan zoeken welke landen geschikt zijn om met ons mee te denken met het Deens model. Kies partnerlanden buiten de Europese Unie op asielgebied.” Het Deense parlement nam eerder een wet aan die regelt dat asielzoekers hun procedure moeten afwachten in een land buiten Europa.

De grote vraag is alleen waar deze mensen terecht kunnen. Eerdmans wil dat de opvangmogelijkheden in de regio’s waar men vandaan vlucht worden vergroot. “Dit zijn mensen die op zoek moeten zijn naar bescherming en veiligheid, niet naar welvaart.” Hij noemt ook Gambia en Tanzania als voorbeelden. “Het zijn arme landen die in aanmerking zouden kunnen komen. Ze kunnen een flinke bijdrage leveren om ons hierin te helpen.”

Tekst gaat verder onder de X:

Tunesiëdeal

Eerdmans is kritisch op de Tunesiëdeal. “Wat goed geregeld moet worden, is dat de Nederlandse maatstaven bij bescherming en opvang van vluchtelingen worden nageleefd”, benadrukt de partijleider. “Dat doe je alleen als je tot achter de komma weet dat mensen in deze landen meewerken. Niet dat een dictator alleen zijn hand ophoudt.”

“Hij hield zijn hand op voor de miljarden van Von der Leyen en Rutte. Mooi fotootje in de krant en intussen bleven de bootjes vertrekken vanuit Tunesië”, zegt Eerdmans. “Ik vind het niet zo humaan om vluchtelingen door smokkelaars met een bootje midden in de nacht op de Middellandse Zee te zetten. Dat is een model dat we nu al te vaak hebben zien mislukken, dus we moeten een andere weg gaan kiezen.”

Noot van de redactie: JA21 laat na afloop van de uitzending weten wél voor de opvang van Israëlische burgers in westerse landen te zijn, mocht dat ooit nodig zijn. De partij stelt dat de opmerking van Eerdmans over opvang in Egypte betrekking had tot eventuele Gazaanse vluchtelingen en Palestijnen uit Israel.

Lees ook:

Eerdmans (JA21) en Dassen (Volt) clashen over migratie: ‘In hechtenis plaatsen is een onvoorstelbaar idee’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer