Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Bouwend Nederland: Den Haag maakt ‘denkfout’ in oplossing woningnood

Bouwend Nederland vindt dat veel verkiezingsprogramma's tekortschieten op het gebied van de woningmarkt. "De denkfout in Den Haag is dat je met een gemiddeld percentage over het hele land een goed resultaat bereikt. Je bereikt een averechts effect", waarschuwt voorzitter Arno Visser in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het grote woningtekort waar Nederland mee kampt wordt erkend door alle partijen en dat is terug te zien in hun verkiezingsprogramma's. Allemaal hebben zij plannen om goed en stevig bij te bouwen. Ook moeten woningen betaalbaar blijven.

De plannen die de politieke partijen aandragen staan soms haaks op wat zij willen, zegt Visser. "Als je vanuit Den Haag percentages voor het hele land gaat voorschrijven, dan hou je geen rekening met verschillende behoeftes in verschillende delen van het land." De woningbouw centraal aansturen werkt averechts volgens de voorman van Bouwend Nederland.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

'Dat wordt belemmerd met vaste regels'

Visser vindt dat in Den Haag een denkfout wordt gemaakt door betaalbare woningen te bouwen en beschikbaar te stellen voor starters. "Dat moet je niet meteen koppelen aan nieuwbouw", zegt hij.

Visser legt uit dat zo'n 85 procent van de starters niet van plan is een nieuwbouwwoning te kopen. "Die beginnen niet in een dure woning. Die beginnen in een goedkopere woning die onder dat gemiddelde ligt." Als alternatief stelt hij voor om betaalbare woningen vrij te maken. "Door een woning in een andere prijsklasse te bouwen, komt een keten van verhuizingen op gang die de betaalbare woningen vrij maakt."

Hij baseert zijn mening op bevindingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), zegt hij. "CBS liet in 2021 zien dat je met de bouw van 50.000 woningen, 120.000 verhuizingen tot stand kan brengen.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Verantwoordelijkheid bij gemeente

Politiek Den Haag heeft "te weinig nagedacht over die woningdynamiek", stelt Visser. "Dat wordt belemmerd met vaste regels. Dat is in elke regio en elke gemeente een andere opgave."

Visser benadrukt nogmaals het belang om niet alles dicht te timmeren met regels die gelden voor het hele land en worden opgesteld vanuit Den Haag. "Realiseer je nou dat het niet Den Haag is die aan zet is bij het aanwijzen van locaties. Gemeenten moeten zeggen waar plek en ruimte is, waar op korte termijn gebouwd kan worden", legt de bestuurder uit. "Binnen de gemeente moet goed nagedacht worden hoe je de dynamiek op gang brengt van een woning erbij, drie tot vier verhuizingen."

Hugo de Jonge

Het staat haaks op de bouwplannen van demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting). Hij wil juist meer regie voor het Rijk. "Dat betekent dat je gemeenten niet vertrouwt. Wij moeten gemeenten meer vertrouwen om het goed te doen", zegt Visser.

Visser ziet liever een andere rol weggelegd voor de minister. Bijvoorbeeld wanneer gemeente en provincie het niet eens worden over bouwlocaties. De bewindsman moet dan de knoop doorhakken. "Dat zou voor een minister de komende periode een goede rol zijn. Daar heb je geen regels voor nodig, maar een rechte rug."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau