Joost Eerdmans (JA21) en Laurens Dassen (Volt) oneens over oplossingen woningtekort: ‘Bouw stad in Markerwaard’
JA21 wil in de Markerwaard een nieuwe stad bouwen om het woningtekort tegen te gaan. Ook pleit de partij voor de herintroductie van bejaardentehuizen. "We denken dat ouderen dan wat meer bij elkaar gaan zitten en we huizen vrijspelen voor starters", zegt Eerdmans in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "En migratie blijft hier een heikel punt."
De wens om in Nederland een nieuwe stad te bouwen koesterde JA21 al bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. "Het is een veel betere stap dan in het binnenstedelijk groen bouwen, dat willen wij niet", zegt Eerdmans. "De Markerwadden zijn al in ontwikkeling. Het is heel mooi wonen, je woont in het groen en aan het water."
Het bouwen van een stad in de Markerwaard moet onderzocht worden, voor er gebouwd kan worden, erkent Eerdmans. "Wij zeggen ook niet: stop maar met bouwen. Maar ik ben tegen het volbouwen van plekken waar nog amper een strook groen is."
Naast het bouwen van een nieuwe stad en het terugbrengen van het bejaardentehuis, vindt Eerdmans dat er gekeken moet worden naar migratie. "Er komen per jaar netto zo'n 100.000 mensen bij. Dan ben je aan het bouwen voor de migranten, dat is een probleem. Als je een rem zet op migratie, wordt de opdracht kleiner."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Ministerie
Lijsttrekker van Volt Laurens Dassen vreest dat het bouwen van een nieuwe stad te veel tijd kost. Die tijd is er niet, waarschuwt het Kamerlid. "We moeten nu starten met bouwen. Er zijn plekken in de verschillende steden waar dat mogelijk is. Zo zorgen we ervoor dat jonge mensen, agenten en verplegers in de steden kunnen wonen."
Volgens Dassen is de wooncrisis ontstaan door "afbraakbeleid" van de VVD. "Deze crisis had voorkomen kunnen worden. Nu we erin zitten, moeten we zorgen dat we er zo snel mogelijk uitkomen", zegt Dassen. Hij pleit wel voor binnenstedelijk bouwen. "Je ziet dat woningcorporaties heel duidelijk aangeven dat dat kan."
Een ministerie van Volkshuisvesting moet de woningbouw in goede banen begeleiden, vindt Volt. "Een groot probleem met binnenstedelijk bouwen, zijn de hoge grondprijzen. Een ministerie kan ervoor zorgen dat de grondprijzen lager worden."
Bovendien wil Volt een volkshuisvestingsfonds. Als blijkt dat binnenstedelijk bouwen niet genoeg woonruimte oplevert, moet gekeken worden naar het buitengebied. Dassen: "Dan kun je denken aan agrarisch land." De partij is tegen bouwen in groen. "De afgelopen jaren hebben we gezien hoe kwetsbaar de natuur in Nederland is. We moeten de natuur versterken."
Om genoeg woningen in het buitengebied bij te bouwen, is volgens Dassen 1,5 procent van het agrarisch land nodig.
'Bouw in dorpen'
SGP-lijsttrekker Chris Stoffer wil bijbouwen in dorpen. "Zo houden we de leefbaarheid op het platteland op peil. Ik ben formateur in Friesland geweest en woon zelf op de Veluwe. Als je daar woningen bouwt, komen er nieuwe, jonge mensen in de dorpen wonen en houd je die leefbaar."
Stoffer vindt dat bouwen in dorpen en steden de eerste optie moet zijn. "Daarnaast moet je kijken of je extra kan bouwen. Een nieuwe stad? Prima. Volgens mij moeten we geen taboes hebben en alles bekijken wat kan."
Daarom moet er ook gekeken worden naar landbouwgrond, vindt SGP. Maar op agrarisch land mag alleen gebouwd worden als boeren daar toestemming voor geven, vindt de partij. "Als boeren zeggen: wat ons betreft kan het, dan is het volgens mij geen probleem." Stoffer waarschuwt dat in steden groenstroken niet mogen verdwijnen, ook niet voor nieuwe woningen. "Er moet ruimte zijn voor een stukje groen of een speelplaats."
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Hypotheekrenteaftrek
Om de woningmarkt vlot te trekken, pleit Volt voor het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. "Al in 2011 gaf De Nederlandsche Bank aan dat de hypotheekrenteaftrek zo snel mogelijk afgebouwd moet worden", zegt Dassen. "Wij willen de hypotheekrenteaftrek zo snel mogelijk afschaffen, richting 2030."
De hypotheekrenteaftrek is volgens Dassen "een subsidie die de huizenprijzen verder doet opdrijven". Ook vergroot de regeling de kloof tussen huizenbezitters en woningzoekenden, zegt de Volt-voorman. "Daarbij is het ook nog eens zo dat mensen die de grootste vermogens hebben, de rijksten in Nederland, met de grootste huizen, het meest profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Dat is in mijn optiek niet eerlijk."
Eerdmans vindt juist dat de hypotheekrenteaftrek moet blijven bestaan. "Iedereen die een huis heeft, profiteert van de hypotheekrenteaftrek. Ik denk dat huiseigenaren al met heel veel kosten worden opgezadeld, ze krijgen straks nog een dwangpomp in huis. Er is al heel veel onrust onder huiseigenaren. Ik denk dat je dit niet moet doen."
Stoffer (SGP) vindt dat mensen die nu profiteren van de hypotheekrenteaftrek, dat moeten kunnen blijven doen. "Als overheid moet je betrouwbaar zijn. Laat het daarom voor bestaande gevallen staan zoals het is, anders breng je mensen in de problemen. Wij hechten er enorm aan dat mensen ook naar een eigen woning worden toegebracht. Daar moeten wel fiscale mogelijkheden voor zijn."
Wel kan er volgens Stoffer "gekeken worden naar een stukje versobering" van de regeling.
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen zijn lijsttrekkers van verschillende partijen te gast in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Vandaag waren dat Joost Eerdmans (JA21), Chris Stoffer (SGP) en Laurens Dassen (Volt).