Nummer 2 NSC Van Vroonhoven geen premierskandidaat: ‘Daar is geen sprake van’
Nummer 2 op de kandidatenlijst van Nieuw Sociaal Contract (NSC) Nicolien van Vroonhoven is geen premierskandidaat. Dat vertelt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik ben gecast voor de Tweede Kamer en daar ben ik op mijn plek."
Volgens peilingen van Maurice de Hond staat NSC bovenaan met 30 zetels. Als de partij van Pieter Omtzigt bij de verkiezingen van 22 november ook daadwerkelijk de grootste blijft, is de kans zeer groot dat die partij een premier naar voren schuift. Vooralsnog is daar geen duidelijkheid over binnen NSC, maar Van Vroonhoven wordt het in ieder geval niet. "Daar is geen sprake van."
Premierskandidaat NSC
Omtzigt wordt bijna dagelijks aan de mouw getrokken met de vraag wie premier wordt als NSC met een verkiezingsoverwinning aan de haal gaat. "Het is een thema waar hij heel goed over moet nadenken. Het is een enorme verantwoordelijkheid die hij op zijn schouders neemt", zegt Van Vroonhoven.
Met nog enkele weken tot de verkiezingen heeft NSC nog geen keuze gemaakt, waar andere partijen al wel een premierskandidaat naar voren hebben geschoven. "We gaan het rustig zien", reageert Van Vroonhoven. "Wij kennen Omtzigt allemaal als iemand die heel overwogen met zijn besluiten komt. Het moet heel goed doordacht zijn. Het zal vanuit hemzelf moeten komen."
Tekst gaat verder onder X.
Mocht Pieter Omtzigt geen premier willen worden dan wil de nummer 2 van @NwSocContract, Nicolien van Vroonhoven, geen premier worden. "Ik ben gecast voor de Tweede Kamer en daar ben ik op mijn plek", zegt ze. #WNL pic.twitter.com/NkiaocSOOH
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) November 6, 2023
Bestaanszekerheid
Sinds de oprichting van NSC is bestaanszekerheid het paradepaardje van de partij. Daar hoort onder andere het vraagstuk minimumloon bij. Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA Frans Frans Timmermans wil dat bedrag 'een beetje' verhogen naar 16 euro per uur. Dat is NSC te gortig. "Wij willen er op dit moment geen cijfer op prikken", verklaart de nummer 2 van NSC zich.
NSC vindt dat het wettelijk minimumloon herijkt moet worden. Het bedrag verhogen betekent namelijk dat je ook de uitkeringen en het hele loongebouw moet meenemen. De voorkeur van NSC ligt om daar goed naar te kijken, in plaats van ergens een concreet bedrag aan te hangen. "Als je zo'n stap zet om naar zo'n bedrag te gaan, dan tors je een miljardenvraag op je schouders. Daar moeten wij heel voorzichtig mee zijn."
Om de bestaanszekerheid te verbeteren vindt NSC dat ook gekeken moet worden naar de kosten die mensen maken. Als voorbeeld noemt Van Vroonhoven de hoge prijzen in de supermarkt, de torenhoge energierekening en peperdure huizen. "Wil je bestaanszekerheid, dan moet je juist goed op de uitgavenkant letten."
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Gedoe om financiële paragraaf NSC
De financiële paragraaf uit het partijprogramma van NSC is niet nagerekend door het Centraal Planbureau (CPB). Dat komt de partij op aardig wat kritiek te staan. Zo noemde VVD-leider Dilan Yeşilgöz de financiële paragraaf van NSC een 'menukaart zonder prijzen'.
"Daar wordt overdreven over gedaan. Alsof die doorberekening meteen alles helder op tafel legt. Dat is niet zo", pareert parlementair verslaggever Elsevier Weekblad Carla Joosten de kritiek. Joosten vindt dat "wij financieel bijna omvallen als samenleving" als die minimumloonverhoging van 16 euro per uur van Timmermans wordt doorgezet.
Van Vroonhoven legt uit dat NSC het partijprogramma niet heeft laten doorrekenen, omdat dat "niet alle oplossingen" geeft. De modellen die het CPB gebruikt "gaan uit van een heleboel aannames en het stuurt". De NSC'er is ervan overtuigd dat "onze plussen en minnen duidelijk beschreven staan. Soms veel helderder dan andere partijprogramma's".