Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Jan Paternotte (D66) haalt tijdens WNL-debat uit naar Timmermans: ‘Medeverantwoordelijk voor rampzalige deal met dictator’

Peter Visser

Fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte heeft tijdens het debat met de runners-up in WNL Op Zondag stevig uitgehaald naar lijsttrekker van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans vanwege de Tunesiëdeal. "Dat is toch niet het leiderschap waarmee je goed migratiebeleid krijgt?"

Paternotte raakte in discussie verwikkeld met Esmah Lahlah, de nummer twee van GroenLinks-PvdA, over een stelling die werd ingebracht door Nicolien van Vroonhoven van Nieuw Sociaal Contract (NSC). Haar partij wil dat het migratiesaldo wordt teruggebracht tot 50.000. Paternotte stemde net als Lahlah tegen de stelling.

Toch richt Paternotte zich tot Timmermans. "Vorige week zag ik Frans Timmermans in College Tour, die trots vertelde dat hij hoogstpersoonlijk de Turkije-deal had gesloten. En hij was in de Europese Commissie medeverantwoordelijk voor de Tunesiëdeal. Een rampzalige deal met een dictator, waardoor er heel veel geld naar Tunesië gaat en er geen vluchteling minder in een bootje is gestapt. Die dictator stuurt zelfs mensen de woestijn in zonder water. Wat vindt u daar nou van?"

Het Debat met de Runners-Up gemist? Kijk deze speciale uitzending van WNL Op Zondag nu hier terug, via NPO start.

Volgens Lahlah staat haar partij voor humaan en menselijk opvangbeleid. "Als dat in Nederland is, heel graag. Wij staan niet onwelwillend tegenover migratiedeals, maar dat moeten dan wel goede deals zijn. Ik ben het met u eens: het is onverteerbaar dat mensen sterven in de woestijn."

Paternotte vraagt zich af waarom Timmermans zich als Eurocommissaris niet heeft verzet tegen de deal met Tunesië. "Frans Timmermans was medeverantwoordelijk. Hij was nota bene de rechterhand van Ursula von der Leyen, maar deed helemaal niets. Maanden later horen we dat hij in een achterkamer iets heeft geprutteld. Dat is toch niet het leiderschap waarmee je goed migratiebeleid krijgt?"

Volgens Lahlah kan Paternotte zijn handen niet wassen in onschuld. "U zat in het kabinet dat deals heeft gesloten, waardoor mensen in Tunesië sterven in de woestijn. U was ook bij de deal betrokken." Paternotte wijst erop dat vanwege het onenigheid over migratie het kabinet is gevallen.

'Met dit idee maak je economie kapot'

Paternotte was het niet eens met de stelling van Nieuw Sociaal Contract om het migratiesaldo terug te dringen naar 50.000 per jaar. NSC wil daarvoor vooral kijken naar studenten- en arbeidsmigratie. "Wij zijn een open economie, een handelsland. Nederland verdient zijn geld voor een derde in het buitenland. Dus ja, op universiteiten wordt weleens wat Engels gesproken."

Volgens Paternotte zijn arbeidsmigranten onmisbaar voor Nederland. "ASML, misschien wel het belangrijkste bedrijf van de wereld, heeft kennismigranten nodig. Als je drie van de vier arbeidsmigranten niet meer toelaat, kan ASML wel opdoeken. En in het Westland kun je dan de kassen sluiten. De bouw zal nog meer stil komen te liggen, omdat in die sector ook veel arbeidsmigranten werken. Met dit idee maak je de economie kapot."

Benieuwd naar het volledige debat over het woningtekort? Bekijk de video bij dit artikel!

Van Vroonhoven reageert: "Wat heb je aan het binnenhalen van al die mensen, als je ze niet eens behoorlijk kan huisvesten? Laten we er eerst voor zorgen dat we mensen een plek kunnen geven, dan kijken we wel weer verder. Wat u doet, is ze allemaal naar binnenhalen, terwijl we ze lang niet allemaal nodig hebben."

"U noemt ASML, daar kunnen we over praten. Maar in de grote distributiedozen en op andere terreinen hebben we niet zoveel mensen nodig", zegt de nummer twee van Pieter Omtzigt tegen de D66'er.

Paternotte: "De bouwers zeggen: we hebben arbeidsmigranten nodig, ook om de huizen te bouwen. Als je minder wil, maak dan eerlijke keuzes."

'Wat doet u als oorlog in Oekraïne oplaait'

Lahlah (GL-PvdA) is blij dat NSC zich focust op arbeidsmigratie, meer dan op asiel. "We willen allemaal grip op migratie. Ik ben blij dat er partijen zijn die verder kijken dan alleen maar asiel. Arbeidsmigratie is de grootste knop waar we aan kunnen draaien."

Maar ze vraagt zich af waarom NSC kiest voor een richtgetal. "Daarmee schep je onrealistische verwachtingen. Wat doet u als de oorlog in Oekraïne oplaait?"

Van Vroonhoven: "Ik vind het zo makkelijk om er geen getal aan te koppelen. Dan kun je blijven roepen wat je wil. Wij zeggen: het is een richtgetal. We hebben het niet over humanitaire opvang. Daar hebben we internationale regels voor en verdragsregels voor. Daar gaan we niet aan sleutelen."

Het debat terugluister als podcast? Dat kan. Tekst gaat hieronder verder.

PVV: we moeten naar nul

Ook Fleur Agema van de PVV is tegen de stelling van NSC. Volgens haar moet het aantal migranten naar nul. "Stel dat 50.000 lukt, dan heb je het in één kabinetsperiode al snel over 200.000 mensen. Met gezinsvorming erbij, kom je uit op een kwart miljoen. Ons land is vijf keer dichter bevolkt dan het gemiddelde in Europa. Er is een tekort van 400.000 huizen. Het is véél te veel. Dit land kan het niet meer aan", zegt Agema, de nummer twee achter Geert Wilders. "Als je echt wat wil doen aan woningnood, moeten we heel snel naar nul."

"Mevrouw Agema wil de kraan helemaal dichtdraaien, zo radicaal zijn wij helemaal niet", reageert Van Vroonhoven. "Laten we het op een redelijke en heel realistische manier de boel terugdringen. We gaan terug van 224.000 naar 50.000. Dat is een grote stap."

Voor het debat zijn de partijen uitgenodigd die aan kop gaan in de peiling. Daarvoor is als uitgangspunt de peiling van Maurice de Hond op 7 oktober 2023 gebruikt. De notaris heeft per loting de thema's over de partijen verdeeld, ook heeft de notaris per loting bepaald wie met wie in debat gaan. De redactie heeft de volgorde van de debatrondes bepaald.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau