Gevangenen kunnen fluiten naar stembureaus in gevangenissen, ondanks steun van Bontenbal
Hoewel gevangenen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen niet kunnen stemmen vanuit de gevangenis, ziet CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal het juist wel zitten om gedetineerden die mogelijkheid te geven. Nu kunnen gevangenen alleen stemmen door iemand anders te machtigen, maar dat zou vaak niet goed gaan.
Bontenbal reageert in Goedemorgen Nederland op NPO 1 op een oproep die gevangenen doen in het Algemeen Dagblad. Ze eisen de mogelijkheid om bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november te kunnen stemmen in mobiele stembureaus binnen de gevangenismuren. Bonjo, de organisatie die opkomt voor (ex-)gedetineerden, is van plan om een kort geding aan te spannen tegen de overheid om ervoor te zorgen dat die mobiele stembureaus er komen.
"Ik ben eigenlijk wel gecharmeerd van deze oproep", zegt Bontenbal. "Gevangenen zijn mensen die evenveel stemrecht hebben als iedereen. Ik weet niet hoeveel potentieel er in de bajes zit voor het CDA, maar misschien dat ook mensen in de gevangenis ons verhaal over normen, waarden en gemeenschapszin heel belangrijk vinden. Iedereen heeft het recht om te stemmen, ook als je in de bak zit. We zouden kunnen overwegen om het iets makkelijker voor ze te maken."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start.
De Jonge: 'Merkwaardig idee'
Toch gaat het deze verkiezingen niet gebeuren. Dat zegt minister Hugo de Jonge, die verantwoordelijk is voor de organisatie van de verkiezingen. "Ik vind het een merkwaardig idee", zei de minister voordat de ministerraad begon. De Jonge vindt dat stemlokalen voor iedereen toegankelijk moeten zijn en dat is gewoon niet mogelijk in een gevangenis. "Zo is het geregeld in de kieswet. Verder moeten we niet gaan."