WNL

CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal stoort zich aan Frans Timmermans: ‘Hij creëert zelf een frame’

CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal vindt het onzinnig om nog een discussie te voeren over het nut van kerncentrales in Nederland. Hij stoort zich aan de houding van lijsttrekker van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans rond kernenergie. “Dat de discussie over kernenergie afleidt van andere oplossingen, is een door hem gekozen frame.”

Bontenbal vindt het jammer dat kernenergie in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen een onderwerp van debat is. Het vorige kabinet sprak zich al uit voor kernenergie. “We hebben 2,5 jaar geleden de bladzijde omgeslagen. Een partij als bijvoorbeeld D66 was eerst tegen, maar is nu voor. We zouden de discussie een keer achter ons laten”, zegt de CDA’er in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Bontenbal ziet dat kernenergie nu een onderwerp is dat zelfs polariserend werkt. “Het is een thema dat mensen uit elkaar drijft. Links is blijkbaar tegen, rechts is voor”, zegt de christendemocraat. “Ik sta er vrij pragmatisch in. Kernenergie is een stukje van de puzzel. We hebben het nodig, naast wind- en zonne-energie en energiebesparing. De afgelopen twee jaar hebben we stappen gezet.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start. 

Hij vindt het “kwalijk dat nota bene Frans Timmermans” kernenergie in Nederland in twijfel trekt. “Hij had moeten zeggen: het klimaatprobleem is urgent, daar hebben we veel dingen tegen nodig en daar gaan we aan werken.”

‘Timmermans zet stap terug in de tijd’

Timmermans zegt op zijn beurt dat voorstanders van kernenergie met de roep om nieuwe kerncentrales kiezers afleiden van meer duurzame oplossingen. Bontenbal: “Hij maakt zelf een groot thema van kernenergie en brengt het op, waardoor andere partijen wel moeten reageren. Timmermans zet stappen terug in de tijd en dat moet hij niet doen.”

Dat de bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland niet kostenefficiënt zou zijn, zoals de leider van GroenLinks-PvdA bepleit, is volgens Bontenbal niet waar. Hij vindt het lastig dat hij op Timmermans moet reageren. “De partijen die hij verwijt dat ze met kernenergie afleiden van een andere discussie, zoals CDA en VVD, zijn partijen die óók inzetten op windenergie op zee, op zonne-energie, op energiebesparing en op groen gas. Timmermans creëert zelf een frame. Dat vind ik kwalijk.”

Finland

Een nieuwe kerncentrale in Nederland kan snel winstgevend zijn, denkt Bontenbal. “Je moet het op het totaalniveau bekijken. Een kerncentrale levert meteen heel veel schone elektriciteit. Als wij met de huidige elektriciteitsvraag een grote kerncentrale bouwen, dan heb je meteen in één keer grofweg 10 procent aan schone stroom. Je zet op die manier hele grote stappen.”

Hij vindt dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan Finland. “Daar hebben ze nu vijf reactoren staan en inmiddels komt 40 procent van de elektriciteit in Finland uit kernenergie.” Kerncentrales kunnen daar bovendien rekenen op goedkeuring van groene partijen. “Het GroenLinks van Finland is voorstander van kernenergie”, zegt Bontenbal.

‘Gevecht uit jaren 60’

De discussie over kerncentrales “is een gevecht uit de jaren 60 dat we al lang niet meer zouden moeten voeren. Het is zonde dat het nu wel gebeurt”, zegt de CDA-leider, die zich opnieuw richt tot Timmermans. “Ik begrijp hem niet. Volgens mij moeten we het hebben over hoe we de enorme industrie in Nederland gaan vergroenen, terwijl we banen en emissies niet over de grens duwen. Dat is een veel belangrijker thema.”

Hij verwacht dat Timmermans zijn verzet tegen kernenergie bij eventuele coalitieonderhandelingen staakt. “Dit is een punt dat PvdA gewoon weer gaat inleveren. Ik hoop dat we niet meer over kernenergie praten, maar gewoon gaan bouwen.”

Lees ook: 

D66-lijsttrekker Rob Jetten tegen Frans Timmermans: ‘Kernenergie voor Nederland wél interessant’

Door: Peter Visser

Exit mobile version