main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 november 2023 — 10:13

CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal: steun aan Israël mag niet ten koste gaan van Oekraïne

Mocht Israël vragen om wapensteun uit Nederland, dan moet eerst gekeken worden naar wat dat betekent voor de steun aan Oekraïne. Dat zegt CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Je moet niet vergeten dat we ook nog een conflict hebben aan de Europese buitengrens.”

D66-Tweede Kamerlid Alexander Hammelburg zei gisteren in het CIDI-verkiezingsdebat dat Nederland wapenhulp moet bieden aan Israël als het bestaan van dat land wordt bedreigd. Of Bontenbal dat voorstel steunt, kan hij niet zeggen. “Daar zou ik eerst heel goed over moeten nadenken. Ik vind het ingewikkeld om daar nu antwoord op te geven.”

Steun aan Israël moet niet ten koste gaan van Oekraïne, zegt Bontenbal. “We hebben het nu helemaal niet meer over Oekraïne, maar zij verdienen ook onze steun.”

Hij vindt dat politici moeten oppassen met beloften in verkiezingstijd. “Ik zou eerst willen weten wat dit betekent voor onze steun aan Oekraïne”, reageert Bontenbal op het voorstel van Hammelburg. “Ik vind dat Europa een grote rol heeft en Oekraïne niet mag laten vallen.”

Omsingeling Gaza-stad

Ondertussen hebben volgens een legerwoordvoerder Israëlische strijdkrachten Gaza-Stad omsingeld. Israël beschouwt de stad als het centrum van terreurorganisatie Hamas en wil er alle verzetshaarden uitschakelen. De opmars begon een week geleden.

Oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif noemt de aankondiging van de omsingeling van Gaza-stad “oorlogsretoriek” van Israël. “Gaza was al aan drie kanten omsingeld, aan de zeekant, de noordkant en aan de oostkant”, zegt De Kruif in Goedemorgen Nederland.

“Wat Israël nu heeft gedaan, is met drie aanvallen het noorden van Gaza proberen te isoleren van het zuiden. Eén van die aanvallen is een grote aanval, waarbij ze Gaza eigenlijk in tweeën hebben gedeeld. Er is dus sprake van een omsingeling, maar die was er feitelijk al. Ze willen nu vooral naar buiten brengen dat deze stap is gezet”, zegt De Kruif.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start. 

Vrijwel tegelijk met de bekendmaking dat de omsingeling van Gaza is voltooid, waarschuwde de gewapende tak van Hamas dat Gaza een vloek zal worden voor de Israëliërs. Israël kan meer soldaten verwachten die “in zwarte zakken” terugkeren naar huis, dreigde een zegsman van de Al Qassam-brigades.

De Kruif ziet dat Israël voorzichtig is met het binnenvallen van Gaza-stad. “Ze staan aan de rand van de stad. Als je de stad ingaat, betekent het dat je iedere kamer en iedere kelder in moet gaan. Dat gaat heel lang duren en veel mensen kosten.”

Tunnelnetwerk

Wel probeert Israël iets te doen aan het tunnelnetwerk van Hamas, dat honderden kilometers lang zou zijn. “Ze pakken buiten ons zicht en plaatselijk die tunnels wel aan”, zegt de oud-commandant. “Ze zijn nu bezig met de tunnels in Noord- en Zuid-Gaza en met de uitgangen van de tunnels van Gaza naar Israël.”

Hij “moet nog zien” of Israël op korte termijn Gaza-stad binnenvalt. “Het echt zuiveren van een stad, waarbij je iedere kamer ingaat, zie je nog niet.”

Lees ook: 

Voormalig Israël-ambassadeur Caspar Veldkamp: ‘Onderzoek of Nederland marineschip naar Gaza kan sturen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer