Stijgende gasprijzen door geopolitieke onrust, Jetten waarschuwt: kijk naar energiecontract
Demissionair minister Rob Jetten (Energie en Klimaat) adviseert Nederlanders om te kijken naar hun energiecontract vanwege geopolitieke spanningen, die invloed kunnen hebben op de gasprijs. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Door geopolitieke spanningen schieten de gasprijzen omhoog, waardoor nieuwe energiecontracten duurder worden, zeggen energiedeskundigen in De Telegraaf. Een groot deel van het gas wat nu in Europa wordt gebruikt, komt uit landen rondom Israël.
Minister Jetten benadrukt dat hij in 2022 hard heeft ingegrepen om ervoor te zorgen dat de gasopslagen nu gevuld zijn. "We gaan dus wel goed de winter doorkomen, maar het is verstandig om je te laten informeren of je een contract kan afsluiten met een vast tarief, zodat niet je energierekening maandelijks omhoog schiet als de internationale markt ook onrustig is."
De voorspelling is dat de gasprijs niet zo hard gaat stijgen als tijdens het begin van de oorlog in Oekraïne, zegt Jetten. "We hebben energiebedrijven weer verplicht om vaste contracten aan te bieden. Het is dus echt even verstandig om even te kijken of het loont om over te stappen van energieleverancier."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start.
Welke keuze moeten Nederlanders maken?
Bij een zachte winter kan de gasprijs weer dalen, maar het omgekeerde kan ook gebeuren, zegt energiedeskundige Joris Kerkhof in De Telegraaf. Volgens hem zijn de spanningen in het geopolitieke spectrum ook lastig te voorspellen, wat de keuze voor consumenten niet makkelijker maakt.
Een woordvoerder van Keuze.nl zegt tegen de krant dat mensen die nu nog afhankelijk van gas zijn om hun huis te verwarmen en te koken de dupe zijn van deze ontwikkelingen. De meningen in de samenleving over wat te doen zijn dan ook verdeeld. "Ik geloof dat ik vier maanden lang 600 euro per maand heb betaald. Ik volg de Consumentenbond, die adviezen geeft over wat verstandig is. Maar het blijft toch moeilijk om een keuze te maken", zegt een man in Goedemorgen Nederland.
Een ander persoon zegt dat ze het verwarmen van haar huis zo lang mogelijk uitstelt tot het niet meer kan. "Dan pas gaat de verwarming aan. Tot die tijd gebruiken we vliesdekentjes."