Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Mobiliteitsalliantie presenteert Deltaplan: ‘Kabinet moet extra stappen zetten’

Rick Hartkamp

De Mobiliteitsalliantie presenteert maandag haar Deltaplan 2035. In het plan worden oplossingen aangedragen voor het volgende kabinet om de bereikbaarheid van woningen, werk, zorg, onderwijs en recreatie te behouden en verbeteren. "We doen met het Deltaplan een oproep om mobiliteit een cruciale plek te geven in het kabinetsbeleid", zegt voorzitter van de Mobiliteitsalliantie Marga de Jager in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De 25 partijen uit de mobiliteitssector waarschuwen dat Nederland stilvalt als het nieuwe kabinet er niet voor kiest Nederland bereikbaar te houden. De Jager zegt dat er meerdere maatregelen in het Deltaplan staan om ervoor te zorgen dat alle mobiliteitsvormen op een logische manier met elkaar worden gecombineerd. "Het vorige Deltaplan dateert van een aantal jaren geleden. Als je ziet wat de afgelopen tijd is gebeurd, dan zie je dat de coronaperiode het mobiliteitsgedrag behoorlijk heeft veranderd."

De Jager stelt daarnaast dat mobiliteit ook een cruciale rol speelt in de huidige woningopgave. "Zorg ervoor dat voorzieningen goed georganiseerd worden. We kunnen niet allemaal massaal met de auto de grote steden in. We zien ook dat de bevolkingsgroei harder toeneemt dan gedacht en we verwachten nog twee miljoen inwoners erbij tot 2050. Nederland wordt niet groter, dus dat betekent dat we heel goed moeten omgaan met de ruimte die we hebben. We moeten bestaande infrastructuur beter gaan benutten."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start.

Plek in kabinet

Vorig jaar had het mobiliteitsvraagstuk een grote plek in het kabinet, tot vreugde van De Jager. "Maar als je kijkt naar de opgave die er nu ligt, denken wij echt dat er nog een stap bovenop moet." Ze pleit voor het aantrekkelijker maken van het openbaar vervoer. "Als je kijkt naar 2019 en nu, dan hebben we een afname van dienstregelingsuren van twee miljoen. Dat is veel en betekent echt dat we weer moeten investeren in het OV."

Klimaatticket openbaar vervoer?

D66-lijsttrekker Rob Jetten zegt dat door de coronacrisis veel mensen thuis bleven en het daardoor rustig was in het openbaar vervoer. "Dat heeft geleid tot minder aanbod en dat moeten we nu weer opkrikken." Jetten pleit voor betere busverbindingen en bereikbaarheid van het platteland. "Een les die we uit Duitsland kunnen trekken, is een klimaatticket in het openbaar vervoer, waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt kan reizen buiten de spits." D66 en andere partijen zijn daar groot voorstander van.

Hoofdredacteur van EW Magazine Arendo Joustra denkt dat een goedkoper OV-ticket ook averechts kan werken. "Het heeft een aanzuigende werking, waardoor nog meer mensen met het OV gaan."

De Jager zegt dat het goedkoper maken van een treinticket altijd helpt, maar dat er ook voor gezorgd moet worden dat mensen bij zo'n station kunnen komen. "Zorg dat je overstapplekken creëert, zodat je vanuit de auto bijvoorbeeld het laatste stuk met de trein kunt gaan of dat je het parkeren van fietsen goed faciliteert." Ze benadrukt dat de auto de grootste bron van het woon- en werkverkeer is. "70 procent van alle mobiliteitskilometers is met de auto, maar het kan niet zo zijn dat we alleen maar de auto inzetten. Het moet op meerdere manieren."

Elektrisch rijden

In het Deltaplan wordt gepleit voor goedkoper elektrisch rijden. "We hadden gehoopt dat het al toegankelijker zou zijn. Schaarste van nieuwe auto's en tweedehands auto's heeft absoluut een prijsbedreigend effect gehad voor de aanschaf van een auto. Daarnaast vinden we het ongelooflijk belangrijk dat de aanschaf van een elektrische auto gesubsidieerd blijft worden om het aantrekkelijk te houden. In ieder geval voor de komende periode", zegt De Jager.

Jetten zegt dat dit voor de aankomende jaren goed geregeld is. "Voor de periode 2025-2030 moeten we ook de elektrische auto blijven stimuleren. Daar heb je een nieuw kabinet voor nodig om daar keuzes voor te maken." De Jager benadrukt dat de elektrische auto's die gesubsidieerd moeten worden, auto's zijn die voor de consument betaalbaar zijn.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau