Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

CO2-uitstoot beton schiet door het dak: levend beton de oplossing?

Rick Hartkamp

Beton is het meest gebruikte materiaal ter wereld, maar hoe vervuilend is de productie eigenlijk? Volgens constructeur Niki Loonen is beton op wereldschaal één van de meest CO2-uitstotende mechanismen. Daardoor wordt nu gekeken naar het verdubbelen van de levensduur, zodat er minder geproduceerd hoeft te worden.

"Als we cement maken, het bindmiddel van beton, halen we kalksteen uit de grond", aldus Loonen in Stand van Nederland: Koplopers op NPO 2. "In kalksteen zit CO2 opgeslagen. We smelten kalksteen naar 1500 graden, want er is heel veel energie voor nodig om kalksteen te doen smelten. De CO2 die is opgeslagen, wordt er vervolgens uitgebrand. Daardoor stoot elke kilo cement ook bijna een kilo CO2 uit."

Maar naast het cementdeel van het maken van beton komt tijdens het productieproces van het wapeningsstaal nog veel meer CO2 vrij. "Beton is het meest gebruikte materiaal ter wereld. De grote hoeveelheid van beton en staal maakt ook dat de uitstoot zo groot is."

Levend beton de oplossing?

Professor bouwmaterialen Henk Jonkers doet testen met zelfhelend bacteriebeton. "Problemen met betonnen constructies zijn dat ze weleens kunnen gaan scheuren. Zo'n scheurtje is vaak niet erg voor de sterkte van beton, maar wel voor de waterdichtheid. Dat kan vervolgens leiden tot corrosie van het staal wat in beton zit." Jonkers heeft nu een toevoeging voor het betonmengsel. "Dat bestaat uit onschadelijke bacteriën en voedingsstoffen. Die worden wakker en actief op het moment dat het water in gescheurd beton komt. Dan gaan ze kalksteen maken en metselen dus zelf de scheur dicht."

Jonkers, van origine bioloog, hoopt dat zijn innovatieve plannen geschikt zijn voor meerdere typen beton. "Er zijn veel verschillende soorten, omdat ieder soort beton aan andere eigenschappen moet voldoen. Er zijn veel recepten en daarom willen we graag uitproberen of onze technologie werkt voor al deze verschillende soorten."

Levensduur verdubbelen

"Onze infrastructuur, bijvoorbeeld viaducten en wegen, worden ontworpen met als uitgangspunt een levensduur van 100 jaar. Maar soms halen ze dat niet als betonrotproblemen voor komen." Jonkers zegt dat hun innovatieve betonplannen ervoor kunnen zorgen dat de levensduur verdubbeld kan worden. Daardoor hoeft er minder beton geproduceerd te worden, wat zorgt voor een stuk minder CO2-uitstoot.

Loonen werkt actief mee aan een betonakkoord en ze hebben de ambitie om 50 procent CO2-reductie te behalen in 2030. "Nou hebben we al tien tot vijftien procent gedaan in de afgelopen 30 jaar, maar we moeten enorm versnellen om dit te gaan halen."

Deze uitzending van Stand van Nederland: Koplopers zie je vanavond om 22.10 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen zie je hier terug op NPO Start.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau