D66-lijsttrekker Rob Jetten tegen Pieter Omtzigt: Klimaatfonds mag niet verdwijnen
Het afschaffen van het Klimaatfonds is een "heel erg groot risico" voor Nederland. Daarvoor waarschuwt D66-lijsttrekker en demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) in het radioprogramma Sven op 1. Verschillende partijen nemen in hun verkiezingsprogramma afscheid van het fonds ter waarde van 35 miljard euro.
"Er valt op 22 november echt wat te kiezen. Er zijn partijen die het Klimaatfonds willen afschaffen. Dat zou heel onverstandig zijn", zegt Jetten. "Drie miljard euro is bijvoorbeeld voor mensen om hun huis beter te isoleren, zodat de energierekening naar beneden kan. Een groot deel van het geld gaat naar groene waterstof, zodat een groot deel van de Nederlandse industrie kan blijven concurreren met het buitenland."
De bewindsman benadrukt dat hij er "scherp op toeziet dat het geld wordt besteed aan maatregelen die leiden tot minder CO2-uitstoot en de Nederlandse economie versterken". Toch zien verschillende partijen geen heil in het fonds, waaronder Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt. NSC is niet tegen de investeringen voor klimaat, maar wil af van fondsen.
Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.
'Ga door met Klimaatfonds'
Volgens Jetten biedt het fonds juist een goed overzicht van hoe het geld wordt besteed. "We hebben een hele zorgvuldige wet gemaakt voor het Klimaatfonds, zodat de Tweede Kamer er goed op kan toezien. Mijn oproep aan de Tweede Kamer is: ga door met het Klimaatfonds, dan heb je ook een totaaloverzicht van waar we ons klimaatgeld aan uitgeven en wat het oplevert."
Als het Klimaatfonds verdwijnt en het geld wordt verdeeld over verschillende departementen, dreigt Den Haag de urgentie uit het oog te verliezen, vreest Jetten. "Als je het geld gaat verspreiden, is het maar de vraag of de minister van Wonen of de minister van Infrastructuur hard genoeg aan het lopen is. We moeten er echt voor zorgen dat iemand eindverantwoordelijk is om al die collega's in het kabinet eraan te houden het klimaatbeleid daadwerkelijk uit te voeren."
'Niet achterop raken'
Nederland loopt volgens de minister "het grote risico om achterop te raken" met uitvoering van klimaatbeleid zonder Klimaatfonds. "Mensen en bedrijven worden dan niet snel genoeg worden geholpen met de grote verduurzamingsstappen die ze aan het zetten zijn. De samenleving wil klimaatactie omdat mensen zich zorgen maken over klimaatverandering, maar ook omdat ze bezig zijn met het verdienvermogen van de toekomst."
"De overheid moet naast burgers en bedrijven staan om het maximaal te faciliteren", vindt Jetten.
Hij is kritisch op de klimaatplannen van NSC. "Omtzigt schrijft in zijn programma dat hij een stapje terug wil zetten met de klimaatdoelen. We zijn nu eindelijk op koers met de 55 procent CO2-reductie. Als het aan NSC ligt, nemen we al genoegen met 52 procent. Dan maakt Nederland de inhaalslag niet."