main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 25 oktober 2023 — 11:56

Groene hoop is gevestigd op waterstof, maar de TU Eindhoven gelooft in ijzerpoeder: ‘Ik werd hierdoor gegrepen’

De energietransitie is één van de grootste uitdagingen van dit moment. Waar waterstof vaak wordt gezien als hét groene alternatief voor fossiele brandstof, gelooft hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven Philip de Goey in het verbranden van metalen om duurzame brandstof te leveren aan de industrie.

Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt CO2 vrij, en die CO2-uitstoot leidt tot de opwarming van de aarde. 40 procent van die uitstoot komt van de zware industrie. Juist voor hen is het moeilijk om te verduurzamen: het type en de hoeveelheid energie die zij nodig hebben, is moeilijk te winnen uit wind, zon en elektriciteit.

Op de TU Eindhoven zoeken ze naar alternatieven voor fossiele brandstof. Waterstof is één van de kanshebbers, maar De Goey heeft zijn hoop gevestigd op ijzerpoeder. “Als je kijkt naar de energietransitie, dan zijn we nu vooral bezig met wind en zon. Maar in de winter, als de zon niet schijnt, of als het niet waait, heb je toch energie nodig. Vooral op de momenten dat er geen duurzame energie direct voorhanden is, heb je een andere manier van energie opwekken nodig”, zegt de hoogleraar in Stand van Nederland: Koplopers op NPO 2.

In 2015 ontdekten wetenschappers, waaronder De Goey, in samenwerking met de European Space Agency dat als je metalen gericht verbrandt, ze gerecycled kunnen worden. “Toen we dat ontdekten, werd ik er door gegrepen. Ik heb alles losgelaten en mij hier volledig op gestort.”

Vuurwerk

De inspiratiebron van De Goey laat zich moeilijk raden, namelijk vuurwerk. Eén van de hoofdingrediënten van vuurwerk is ijzerpoeder. Dat heeft volgens De Goey veel meer potentie als brandstof voor de zware industrie dan waterstof. “Feitelijk kun je ijzerpoeder op dezelfde manier gebruiken als waterstof. Alleen het voordeel van ijzerpoeder is, is dat het een factor vijf tot tien compacter is. Je kan veel meer energie opslaan met een kleiner volume.”

Waterstof heeft zo zijn nadelen, vertelt De Goey. “Het heeft een groot volumen en ontsteekt nogal makkelijk. Als je er niet goed mee omgaat, is het best wel gevaarlijk. IJzerpoeder niet. Dat is een stof dat je in containers en dergelijke kan opslaan en lang kan bewaren, tot het moment dat je het nodig hebt.”

IJzer ‘heel leuk materiaal’

Even verderop op de campus, doet promovendus Jesse Hameete onderzoek naar ijzerpoeder als brandstof. “Bijna ieder materiaal kun je verbranden en daar komt energie bij vrij. Maar ijzer is heel leuk materiaal. Het is schoon – er komt geen co2 vrij bij de verbranding -, het is niet giftig en het is heel makkelijk op te slaan.”

IJzerpoeder verbrandt bij zevenhonderd graden Celsius. Door die verbranding loopt de temperatuur op tot 2000 graden. Er wordt dus 1300 graden Celsius gewonnen. “De energie die daarbij vrijkomt kun je gebruiken om huizen te verwarmen of om elektriciteit te maken”, zegt Hameete.

De Goey: “Het hele proces gaat zonder CO2-emissies, want in ijzer zit geen koolstof, dus kan er geen CO2 vrijkomen. Het is volledig duurzaam.”

‘We hebben onvoldoende duurzame energie’

En duurzame brandstoffen zijn broodnodig, zegt De Goey. “Als je kijkt naar Nederland, dan hebben we de komende twintig tot dertig jaar onvoldoende duurzame energie voorhanden. Simpelweg omdat we met veel mensen zijn en veel industrie hebben. Dat betekent dat we eigenlijk niet uitkomen met de energie die we lokaal produceren.”

“Dat betekent dat we eigenlijk niet uitkomen met de energie die we lokaal produceren. Meer dan de helft moeten we importeren. Dat kan niet met elektriciteit, een hele dikke kabel vanuit Afrika is onhandig. Waterstof kan je vervoeren met schepen, een waterstofnetwerk is er nog niet. Poeders kun je relatief makkelijk transporteren van Noord-Afrika of Spanje naar Rotterdam.”

Volgens De Goey loopt Nederland voorop met het omzetten van metalen naar energie. “De rest van de wereld volgt nu. Het feit dat we eerder zijn begonnen, betekent ook dat we een voorsprong hebben en kunnen exporteren.”

Raquel Schilder bezoekt vijf plekken waar revolutionaire uitvindingen worden gedaan om het klimaat te verbeteren. Deze uitzending van Stand van Nederland: Koplopers zie je vanavond om 22.10 uur op NPO 2. Eerdere afleveringen kijk je hier terug, via NPO Start.

Lees ook:

Vetzuren uit organisch afval kunnen palmolie vervangen: ‘Wij zijn veel duurzamer’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil.

Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Kijk hier terug.

Beluister de podcast

  • Partijleider Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA en lijsttrekker Bas Eickhout trappen de campagne voor de Europese verkiezingen af;
  • Rechtsgeleerde Afshin Ellian over de pro-Palestina demonstraties;
  • Hoogleraar Marjan Olfers over de diskwalificatie van Joost Klein. Wat zijn de grenzen van grensoverschrijdend gedrag?
  • En historicus Yoeri Albrecht over legendarische films over presidenten en premiers. Aanleiding is de film over de jonge jaren van Donald Trump.

Luister nu terug!

Vrees voor verdere opkomst radicaal-rechts in Europa, waarschuwt Eurolijsttrekker GL-PvdA

Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht, richt GroenLinks-PvdA de pijlen op radicaal-rechts in Europa. De partij vreest dat centrumpartijen worden weggevaagd door radicaal-rechts, zoals…

Lees meer

Is Joost Klein slachtoffer van cancelzucht? ‘Iedereen heeft een mening, maar het gaat om de feiten’

Ondanks dat Joost Klein met zijn nummer Europapa tweede werd in zijn halve finale, werd hij gediskwalificeerd door de EBU voor de finale. Klein zou…

Lees meer

Radicaal buitenlandse inmenging tijdens demonstraties in Amsterdam: ‘Dit is heel gevaarlijk’

De kosten van de schade door de protesten bij de Universiteit van Amsterdam (UVA) lopen op tot ruim 1,5 miljoen euro. Rechtsgeleerde Afshin Ellian heeft…

Lees meer

Frans Timmermans hoeft niet per se premier te worden: ‘Bereid om te kijken naar een alternatief’

Als de vier onderhandelende partijen er niet samen uitkomen, dan is de bal aan Frans Timmermans, als leider van de een-na-grootste partij van Nederland. Timmermans…

Lees meer

Bij Brenda ging een botoxbehandeling helemaal verkeerd: ‘Patiënten moeten de risico’s kennen’

Botox en fillers zijn eenvoudig online te bestellen, maar komen niet zonder gevaar. Daarvoor waarschuwen ervaringsdeskundigen Sietske Atsma en Brenda Berndsen in Stand van Nederland:…

Lees meer

Voorvechter gehandicaptenzaken en CDA-prominent Rick Brink (38) overleden

De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van gehandicaptenzaken’, een functie van…

Lees meer

Zwitserland wint Eurovisie 2024, fluitconcerten voor Israël en EBU

Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is…

Lees meer

AVROTROS: Klein maakte dreigende beweging, raakte niemand

Joost Klein heeft slechts “een dreigende beweging” naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie…

Lees meer

UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro

De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan…

Lees meer

Zweedse omroep meldt crisisoverleg EBU na diskwalificatie Klein

De Zweedse omroep SVT meldt dat de European Broadcasting Union (EBU) een crisisoverleg heeft na de diskwalificatie van Joost Klein. Eerder op de dag maakte…

Lees meer

Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden…

Lees meer

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan…

Lees meer

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat…

Lees meer