main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland: Generatie Europa - 11 mei 2024 — 14:11

Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden van Italië veelal baden in welvaart, is dat in het zuiden van het land het tegenovergestelde. “Veel mensen in Italië verdienen niet genoeg om te overleven”, zegt econoom Andrea Martinez in Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.

Volgens Martinez is er geen minimumloon in Italië, wat voor grote verdeeldheid zorgt. Daarnaast is het tekort aan banen een immens probleem. “De economie staat al jaren stil.” Volgens hem komt dat onder meer door bureaucratie, politieke corruptie en een enorme kloof tussen het noorden en zuiden. “Het noorden biedt meer kans op werk, met een hoger gemiddeld inkomen. Deze regio is sterk geïndustrialiseerd.”

Calabrië armste provincie

De noordelijke provincie Lombardije behoort zelfs tot de allerrijkste van Europa. De provincie Calabrië, in het zuiden van Italië, behoort daarentegen tot de allerarmste van het land. De werkloosheid is daar vier keer zo hoog als in het noorden. Salarissen zijn gemiddeld 6.000 euro per jaar lager. Waar het gemiddelde jaarsalaris in Lombardije op 32.500 euro ligt, is dat in Calabrië slechts 26.000 euro.

Het zuiden van Italië heeft vooral last van georganiseerde misdaad, legt Martinez uit. “Dat legt de innovatie en het ondernemerschap lam. Historisch gezien heeft de eenwording van Italië het zuiden beroofd van haar welvaart.” Er zijn al heel lang economische problemen in Zuid-Italië, waardoor veel mensen hun heil zoeken in zwart werk. “Dat kan een baan zijn waarvoor je geen belasting afdraagt.”

Heil in zwarte markt

Volgens het Italiaanse Bureau voor de Statistiek werken zo’n vier miljoen mensen in de zwarte markt. “Voor een dag krijg je 30 of 35 euro”, vertelt vluchteling Fofana Madoufoune, die uit Mali naar Italië is gevlucht voor een betere toekomst. “Ik moet de huur en stroom betalen en ik wil mijn moeder thuis in Afrika steunen.”

Voor zover Martinez weet, wordt er elk jaar 200 miljard euro op de zwarte markt gegenereerd. “Dat is ongeveer een achtste van het Italiaanse bbp. Voor mensen in het zuiden is het vaak de enige optie die overblijft wanneer ze geen baan kunnen vinden waarvan ze kunnen leven.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Expat in eigen land

Veel Italianen verhuizen door de voortsudderende economische situatie al decennialang uit het zuiden van Italië naar het noorden voor een betere toekomst. “Of ze vertrekken naar het buitenland”, ziet Martinez.

Anderen hebben echter een creatieve oplossing gevonden. Federico Cazzato is expat in eigen land, woonachtig in Rome. Een lastige stad om in te wonen, vertelt hij. “De verhouding tussen wat je betaalt en wat je verdient is scheef.” Cazzato vertelt dat veel leeftijdsgenoten, rond de 26 á 27 jaar, ondanks een normale baan nog thuis wonen bij hun ouders.

Hij heeft het anders aangepakt. Hij werkt voor een Duits hotelbedrijf, maar is verantwoordelijk voor de Italiaanse markt. “Ik reis heen en weer tussen Rome en Berlijn.” De functie die hij nu in Duitsland heeft, zou hij ook kunnen hebben in Rome, maar dan voor een veel lager salaris. “Ik verdien nu veel meer, terwijl mijn kosten voor levensonderhoud hetzelfde zijn.”

Waar Italianen in het noorden van Italië veelal baden in welvaart, is dat in het zuiden van het land het tegenovergestelde. De rijkdom in Italië is ontzettend verdeeld en er heerst veel armoede, wat veel Italianen tot wanhoop drijft. Is deze economische scheefgroei op te lossen? Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Europa nu terug op NPO Start.

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Scholieren roken giftigere vapes dan gedacht: ‘Kankerverwekkende stoffen en giftige metalen’

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat vapes die scholieren roken nog veel giftiger zijn dan gedacht en overschrijden gezondheidsnormen.  Op veel middelbare scholen is…

Lees meer

Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer