main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland: Generatie Europa - 11 mei 2024 — 14:11

Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden van Italië veelal baden in welvaart, is dat in het zuiden van het land het tegenovergestelde. “Veel mensen in Italië verdienen niet genoeg om te overleven”, zegt econoom Andrea Martinez in Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.

Volgens Martinez is er geen minimumloon in Italië, wat voor grote verdeeldheid zorgt. Daarnaast is het tekort aan banen een immens probleem. “De economie staat al jaren stil.” Volgens hem komt dat onder meer door bureaucratie, politieke corruptie en een enorme kloof tussen het noorden en zuiden. “Het noorden biedt meer kans op werk, met een hoger gemiddeld inkomen. Deze regio is sterk geïndustrialiseerd.”

Calabrië armste provincie

De noordelijke provincie Lombardije behoort zelfs tot de allerrijkste van Europa. De provincie Calabrië, in het zuiden van Italië, behoort daarentegen tot de allerarmste van het land. De werkloosheid is daar vier keer zo hoog als in het noorden. Salarissen zijn gemiddeld 6.000 euro per jaar lager. Waar het gemiddelde jaarsalaris in Lombardije op 32.500 euro ligt, is dat in Calabrië slechts 26.000 euro.

Het zuiden van Italië heeft vooral last van georganiseerde misdaad, legt Martinez uit. “Dat legt de innovatie en het ondernemerschap lam. Historisch gezien heeft de eenwording van Italië het zuiden beroofd van haar welvaart.” Er zijn al heel lang economische problemen in Zuid-Italië, waardoor veel mensen hun heil zoeken in zwart werk. “Dat kan een baan zijn waarvoor je geen belasting afdraagt.”

Heil in zwarte markt

Volgens het Italiaanse Bureau voor de Statistiek werken zo’n vier miljoen mensen in de zwarte markt. “Voor een dag krijg je 30 of 35 euro”, vertelt vluchteling Fofana Madoufoune, die uit Mali naar Italië is gevlucht voor een betere toekomst. “Ik moet de huur en stroom betalen en ik wil mijn moeder thuis in Afrika steunen.”

Voor zover Martinez weet, wordt er elk jaar 200 miljard euro op de zwarte markt gegenereerd. “Dat is ongeveer een achtste van het Italiaanse bbp. Voor mensen in het zuiden is het vaak de enige optie die overblijft wanneer ze geen baan kunnen vinden waarvan ze kunnen leven.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Expat in eigen land

Veel Italianen verhuizen door de voortsudderende economische situatie al decennialang uit het zuiden van Italië naar het noorden voor een betere toekomst. “Of ze vertrekken naar het buitenland”, ziet Martinez.

Anderen hebben echter een creatieve oplossing gevonden. Federico Cazzato is expat in eigen land, woonachtig in Rome. Een lastige stad om in te wonen, vertelt hij. “De verhouding tussen wat je betaalt en wat je verdient is scheef.” Cazzato vertelt dat veel leeftijdsgenoten, rond de 26 á 27 jaar, ondanks een normale baan nog thuis wonen bij hun ouders.

Hij heeft het anders aangepakt. Hij werkt voor een Duits hotelbedrijf, maar is verantwoordelijk voor de Italiaanse markt. “Ik reis heen en weer tussen Rome en Berlijn.” De functie die hij nu in Duitsland heeft, zou hij ook kunnen hebben in Rome, maar dan voor een veel lager salaris. “Ik verdien nu veel meer, terwijl mijn kosten voor levensonderhoud hetzelfde zijn.”

Waar Italianen in het noorden van Italië veelal baden in welvaart, is dat in het zuiden van het land het tegenovergestelde. De rijkdom in Italië is ontzettend verdeeld en er heerst veel armoede, wat veel Italianen tot wanhoop drijft. Is deze economische scheefgroei op te lossen? Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Europa nu terug op NPO Start.

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer