Grondoffensief Israël kan minimaal een jaar duren: ‘Burgerslachtoffers voorkomen is onrealistisch’
Het grondoffensief van Israël laat niet lang maar op zich wachten. Als premier Netanyahu dit doordrukt, kan de oorlog nog "minimaal een jaar duren als volledige vernietiging van Hamas het einddoel blijft", zegt voormalig commandant van de Korps Mariniers Jeff Mac Mootry in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Dat het nog "heel lang gaat duren" heeft onder meer te maken met dat de oorlog zowel horizontaal als verticaal gevochten moet worden. Het Israëlische leger moet bovengronds gebouw voor gebouw te werk gaan en heeft daarnaast ondergronds te maken met het complexe tunnelsysteem onder Gaza.
'Tunnelcomplex soms wel vier lagen diep'
Het is volgens Mac Mootry de vraag wat Israël weet van het tunnelsysteem van Hamas. Als Israël daar weet van had, had Hamas op 7 oktober niet zomaar de grens over kunnen steken, denkt de oud-officier. "Het zijn tunnelcomplexen op meerdere niveaus, soms wel drie, vier lagen diep", vertelt Mac Mootry.
Als het Israëlische leger het tunnelsysteem infiltreert, weet het waarschijnlijk niet wat het te wachten staat. "Misschien zitten ze bordenvol boobytraps of zijn ze ondermijnt", geeft Mac Mootry als voorbeeld.
De tunnels induiken brengt enorm veel risico's met zich mee. Hamas kent het systeem als zijn broekzak. Voor de Israëlische militairen is het een duik in het grote onbekende. "Maar ik ben ervan overtuigd dat inmiddels de nodige Israëlische speciale eenheden actief zijn in Gaza."
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Burgerslachtoffers
Het doel van Israël blijft de volledige vernietiging van Hamas. Als Netanyahu daar voor blijft strijden, wordt het volgens de ex-commandant een "helse klus" om het aantal burgerslachtoffers minimaal te houden. "Op het moment dat je gebouwen met de grond gelijkmaakt, weet je niet wat in die gebouwen zit aan burgers. Te meer omdat Hamas zich realiseert dat zij de burgerbevolking als schild kunnen gebruiken."
Mac Mootry vertelt dat Hamas er voordeel aan heeft als veel burgerdoden vallen door toedoen van Israël. "Dan kan de wereldopinie zich tegen Israël keren. Dat is doen te creëren. Dat zou betekenen dat de wereldopinie zich tegen Israël keert. Dat is voor Hamas aantrekkelijk, want op een gegeven moment gaan mensen roepen dat het genoeg is geweest."
Burgerslachtoffers vermijden maakt de hele operatie van Israël ook "vele malen complexer" volgens de oud-officier. "Het voorkomen van burgerslachtoffers lijkt mij onrealistisch, maar je kunt er wel naar streven om het aantal tot een minimum te beperken."
De boel volledig platgooien is geen optie volgens Mac Mootry, omdat veel burgers in de gebouwen in Gaza wonen. "Dan krijg je waanzinnige aantallen burgerdoden. Dat is verschrikkelijk en dat wil je niet."
Rutte bezoekt Netanyahu en Abbas
Demissionair premier Mark Rutte stapt vandaag in het vliegtuig richting Israël om te praten met de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse leider Abbas. Dat brengt volgens Mac Mootry de nodige risico's met zich mee, omdat "raketten die worden afgevuurd vanuit Gaza of Zuid-Libanon niet discrimineren of iemand premier of willekeurig burger is".
Rutte schreef voor zijn vertrek op X onder meer dat "duurzame vrede en veiligheid voor Israël en Palestina de enige weg voorwaarts" is. De VVD'er pleit voor een tweetstatenoplossing. Die is in zijn ogen "harder nodig dan ooit".
Tekst gaat verder onder X
In navolging van andere wereldleiders is @markrutte vertrokken richting Israël. "Hij hoopt in die gesprekken grote escalatie te voorkomen", zegt parlementair verslaggever voor WNL @TessaViegen. #WNL pic.twitter.com/zaHpZwItLF
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) October 23, 2023
Verder hoopt Rutte dat de humanitaire hulp op gang komt, vertelt parlementair journalist van WNL Tessa van Viegen. "Hij hoopt de in de gesprekken grote escalatie te voorkomen."