Ouderen veelal de klos bij defecte geldautomaten
Geldautomaten zijn naar verwachting in oktober en november nog te vaak defect door een onderdeel dat niet goed leverbaar is. In september was dit ook al het geval, bevestigt Geldmaat na berichtgeving van NOS en de regionale omroepen.
Gemiddeld was een op de twintig automaten vorige maand defect, terwijl dat volgens de norm die banken hebben afgesproken slechts een op de veertig automaten mag zijn.
Geldmaat kampt met een lange levertijd voor een onderdeel van de pinautomaten waarmee zowel geld opgenomen als gestort kan worden. Volgens Geldmaat levert dat vooral problemen op voor mensen die van één pinautomaat afhankelijk zijn. Als die defect is, is het niet voor iedereen makkelijk om een dorp verder te reizen naar een werkende geldautomaat. In grote steden waar meer geldautomaten staan, levert dit minder problemen op, aldus een woordvoerder.
Het aantal defecte pinautomaten wordt de komende tijd wel teruggedrongen, zegt Geldmaat.
Betalen we in de toekomst nog met cash? Stand van Nederland: Generatie Next zocht het eerder uit. Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.
Veel mensen de dupe
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) noemen het “vervelend” als pinautomaten te vaak defect zijn. Zowel mensen die van een klein bedrag moeten rondkomen als ouderen gebruiken vaak contant geld.
“Contant geld is een wettig betaalmiddel waar je over zou moeten beschikken. Voor mensen die met een klein bedrag moeten rondkomen, is het heel handig om de boodschappen met contant geld te doen. Op die manier houden zij controle over hun uitgaven, want als de portemonnee leeg is, is het geld op,” zegt een woordvoerder van het Nibud. “Het is heel onhandig als je dan niet kan pinnen wanneer je dat wil, omdat het je systeem in de war kan schoppen.”
Minder pinautomaten op straat
Het aantal pinautomaten in Nederland neemt af en daarom zijn niet op alle plekken veel pinautomaten in de buurt. De defecte automaten zijn dan ook met name een probleem als je niet kan uitwijken naar een automaat op een andere locatie, volgens het Nibud.
De ANBO noemt het ook vervelend als de dichtstbijzijnde pinautomaat defect is. “Er zijn een heleboel ouderen die gebruikmaken van cash, omdat ze dat gewend zijn en dat prettig vinden.” De beschikbaarheid van contant geld moet dan ook gewaarborgd zijn, vindt een woordvoerder van de ANBO.
Lees ook:
Geen cash meer op zak of in de kassa? ‘Over tien jaar is het klaar met contant geld’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag
Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
- Oud-topambtenaar Mark Frequin;
- En politiek duider Hans van Soest.
Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.
De dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meerVolgens VVD-Kamerlid Erik van der Burg rust er geen taboe op het inzetten van Nederlandse militairen in het geval er een vredesmacht komt in Oekraïne….
Lees meerDe prijs van een treinkaartje en abonnementen bij de NS stijgt vanaf 1 januari met gemiddeld 6,18 procent. Dat meldt de NS woensdag. Met Prinsjesdag…
Lees meerRecreanten van camping Sandevoerde voeren al jaren actie. Een projectontwikkelaar wil luxe chalets bouwen op het terrein van de camping in Zandvoort. “Wat er nu…
Lees meerHuidig Amerikaans president Joe Biden blaast, twee maanden voor het einde van zijn presidentstermijn, 82 kaarsjes uit. Biden is momenteel de oudste president ooit in…
Lees meerHet onderwijs moet in eerste plaats draaien om lezen, schrijven en rekenen. Dat vindt hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah. ”Het zijn de basisvaardigheden. Vakken…
Lees meerDoor de toenemende droogte in Irak is het voor boeren vrijwel onmogelijk om gewassen te verbouwen. Het op nieuwe manieren genereren van water is van…
Lees meerHet nieuwe kabinet van Donald Trump zal waarschijnlijk vol zitten met Amerikaanse tv-sterren. ”Hij selecteert kabinetsleden op twee eigenschappen. Loyaliteit en hun prestaties op tv”,…
Lees meer