main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 oktober 2023 — 11:57

VVD Den Haag maakt zich zorgen: ‘Keihard ingrijpen bij geweld pro-Palestijnse demonstraties’

Fractievoorzitter van de VVD in Den Haag Lotte van Basten Batenburg maakt zich zorgen over de uit de hand gelopen pro-Palestijnse demonstratie in het centrum van Den Haag woensdagavond. Het protest eindigde in een confrontatie met de politie. Op de Turfmarkt en op de Rijnstraat gooiden demonstranten zwaar vuurwerk naar agenten.

Er is een persoon aangehouden, laat een woordvoerder van de politie weten, maar dat was niet voor het gooien van vuurwerk. Een ANP-verslaggever ter plaatse zag dat iemand in de boeien werd geslagen die tegen een politieauto had geschopt. De politiewoordvoerder zegt dat nog onderzoek wordt gedaan naar het gooien van vuurwerk. Hij sluit niet uit dat nog meer aanhoudingen zullen volgen.

Zaterdag willen pro-Palestijnse demonstranten samenkomen in het Zuiderpark in Den Haag. Van Basten Batenburg houdt haar hart vast. “Natuurlijk moet je kunnen protesteren en in een stad van vrede en recht al helemaal. Maar het mag absoluut niet weer uit de hand lopen zoals gisteren en dinsdag is gebeurd”, zegt de liberaal in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering hier terug via NPO Start. 

Ze wil dat burgemeester van Den Haag Jan van Zanen “heel duidelijk” is richting de demonstranten en “absoluut niet tolereert dat dit soort demonstraties kunnen omslaan in geweld tegen de politie”. Op het moment dat dat wel gebeurt, moet er “keihard” worden opgetreden, vindt Van Basten Batenburg. “Ik denk dat dat hard nodig is om te voorkomen dat dit gaat ontsporen in ergere rellen, zoals we elders in Europa hebben gezien.”

Winkels gesloten

Woensdag kwamen meer dan vijfhonderd mensen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag om steun te betuigen aan Palestijnen in de Gazastrook. Een deel van de groep is daarna naar de Turfmarkt en het station gelopen. Daar kwam het tot een confrontatie met de politie. Agenten maakten gebruik van honden en politiepaarden.

Tientallen demonstranten verspreidden zich vervolgens over het station. De politie heeft demonstranten met een wapenstok geslagen nadat ze geen gehoor gaven aan de oproep om het station te verlaten.

Op de Turfmarkt waren tijdens de demonstratie enkele winkels uit voorzorg gesloten, waaronder Albert Heijn. Op beelden is te zien dat op de gevels van sommige panden met een soort rode verf handafdrukken waren gemaakt. Ook waren teksten zichtbaar als “Israel Terrorist”.

‘Hams wil mensen mobiliseren om te protesteren’

Volgens hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie Martijn Kitzen is er een directe link tussen de oorlog tussen Israël en Hamas en de Pro-Palestijnse demonstraties hier. “Vroeger speelde oorlog zich ver weg af. Het is nog steeds niet naast de deur, maar door berichtgeving krijgen mensen veel meer mee.”

Demonstranten worden gevoed met desinformatie, waarschuwt Kitzen. “Mensen vormen een beeld van de oorlog en Hamas is eropuit om wereldwijd mensen te mobiliseren en de straat op te krijgen om te protesteren.”

Rellen in Den Haag ‘zorgelijk’

PvdA-Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop, ook te gast in Goedemorgen Nederland, heeft begrip voor de hoogoplopende emoties. “Bij dit conflict vallen aan beide kanten gigantisch veel slachtoffers. Het demonstratierecht is ook een groot goed, maar op het moment dat agenten niet meer veilig zijn omdat er vuurwerk wordt gegooid, dan ga je wel een grens over. Dan is het aan burgemeesters om in te grijpen.”

De Hoop noemt de geweldsuitbarsting van gisterenavond in Den Haag “zorgelijk”.

Lees ook: 

Rechtsgeleerde Afshin Ellian over pro-Palestina-demonstraties: ‘Hebben in dit land mensen die vieren dat vrouwen worden verkracht’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer