‘Hamas gebruikt desinformatie om steun te krijgen’
In de oorlog tussen Israël en Hamas gaan veel video's en berichten rond - afkomstig van beide partijen - waarvan experts twijfelen of de inhoud klopt. Hoogleraar aan de Defensie Academie Martijn Kitzen is in veel oorlogsgebieden geweest en herkent een patroon. "Het eerste slachtoffer in een oorlogsgebied is de waarheid. Partijen gebruiken desinformatie om steun te krijgen over de hele wereld", aldus Kitzen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Een nieuwsbericht waar veel onduidelijkheid over is, is de aanval op een ziekenhuis in Gaza. Het staat vast dat er dinsdagavond rond 19.00 uur een explosie is geweest bij het Al-Ahli-ziekenhuis. De ontploffing gebeurde op een binnenplaats waar auto's geparkeerd stonden, zo is te zien op beeldmateriaal vanuit meerdere hoeken. Het terrein was een toevluchtsoord voor Gazanen, die hoopten er veilig te zijn voor bombardementen. De beschikbare informatie over het drama wijst op een raketinslag. Maar van wie de raket afkomstig is, is nog altijd de vraag.
Hamas wijst naar Israël. Volgens Kitzen is het maar de vraag of dat terecht is. "We hebben hier geen bewijs van, maar dergelijke berichten overnemen kan heel gevaarlijk zijn. Ze beïnvloeden namelijk mensen en wereldleiders wereldwijd."
In veel landen zijn de afgelopen dagen mensen de straat opgegaan om hun steun te betuigen aan de Palestijnen. De directe aanleiding hiervoor was de aanval op het ziekenhuis. Ook in Den Haag gingen woensdagavond veel mensen de straat op. Daar sloeg de sfeer al snel om. "Wat hier gebeurt is dat strijdende partijen desinformatie inzetten om steun te krijgen, in dit geval is het Hamas. Op oorlogsgebied kan Hamas het nooit winnen van Israël, maar op deze manier kunnen ze wel heel veel steun krijgen uit de hele wereld", aldus Kitzen.