main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
18 oktober 2023 — 14:53

Artsen zonder Grenzen blijft ondanks explosie in ziekenhuis hulp verlenen in Gaza

Een deel van het medisch personeel van de internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) blijft werkzaam in het noorden van Gaza, ondanks de explosie bij een ziekenhuis waarbij volgens Palestijnse autoriteiten honderden mensen om het leven kwamen.

In totaal zitten er zo’n driehonderd Palestijnse medewerkers van de organisatie in Gaza. Het gaat behalve medisch personeel om bijvoorbeeld HR-personeel en mensen die zich bezighouden met logistieke operaties. “We weten dat sommigen van hen momenteel met hun gezinnen naar het zuiden proberen te vertrekken. Anderen, met name het lokale medisch personeel, blijven in het noorden. Ze willen er niet weg en willen zieken en gewonden blijven behandelen”, zegt een woordvoerder. “We zijn erg bezorgd over deze mensen, die ervoor hebben gekozen te blijven en hun leven te riskeren om medische zorg te verlenen.”

Nauwelijks contact

Het contact met hen is lastig, omdat het gebied grotendeels afgesloten is van elektriciteit en mobiele telefoons vaak niet kunnen worden opgeladen. Het is daarom moeilijk te zeggen hoeveel medewerkers nog in het noorden zijn. Internationale teams die in het noorden van Gaza zaten, bestaande uit ongeveer twintig mensen in totaal, zijn vorige week naar het zuiden geëvacueerd. Vanuit daar worden zij wanneer dat kan via Egypte opgehaald.

AzG heeft ook een arts in het dinsdagavond getroffen ziekenhuis. Aan de Nederlandse afdeling vertelde hij dat de explosie plaatsvond terwijl hij een operatie uitvoerde en dat het plafond naar beneden kwam. De hulporganisatie zegt vanwege de bombardementen niet veilig te kunnen werken in Gaza. “Wij roepen Israël op om te bevestigen dat zij medisch personeel, ziekenhuizen en ambulances zullen beschermen en respecteren. Momenteel hebben we in Gaza geen garanties dat ons personeel niet zal omkomen bij aanhoudende bombardementen, op weg naar het werk en op het werk. Dat is onaanvaardbaar.”

De hulporganisatie heeft in Egypte humanitaire hulpgoederen zoals dekens, tandenborstels en zeep klaarstaan om, zodra de grens opengaat, naar Gaza te vervoeren. Ook gaan er dan noodhulpverleners naar het gebied.

Het Rode Kruis heeft medewerkers in twee ziekenhuizen in Gaza. Volgens Jan Tijmen Ninck Blok, humanitair oorlogsrechtexpert, doet zijn organisatie “er alles aan om zoveel mogelijk mensen te helpen met medische zorg.”

Lees ook:

Rode Kruis: ‘Grenzen met Gaza moeten nu worden geopend’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer