main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 oktober 2023 — 10:28

Rode Kruis: ‘Grenzen met Gaza moeten nu worden geopend’

Regeringsleiders moeten nu oproepen tot het openen van de grenzen met Gaza. Dat zegt hoofd internationale betrekkingen van het Rode Kruis Carla Jonkers in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Iedereen die druk kan zetten, moet dat doen. Het is twee over twaalf.”

In Gaza ontstaat een enorm tekort aan basisbehoeften. Voedsel, water en medicijnen raken op en ook het tekort aan elektriciteit groeit snel. “Als vandaag de grens niet opengaat en de elektriciteit valt uit, dan komen honderden, zo niet duizenden mensen te overlijden die nu in de ziekenhuizen liggen”, zegt Jonkers.

De Gazastrook grenst alleen aan Egypte en Israël. De ruim twee miljoen inwoners kunnen het gebied niet verlaten en de bombardementen op Gaza gaan door. Volgens terreurgroep Hamas zijn inmiddels 2808 Palestijnen om het leven gekomen. Jonkers: “Onder het humanitair oorlogsrecht kan het gewoon niet zo zijn dat burgers, hulpverleners en basisvoorzieningen getroffen worden door het geweld.”

Volgens Jonkers wordt het voor het Rode Kruis steeds moeilijker om in Gaza te werken. Goederen kunnen het gebied niet in. “Als er geen elektriciteit meer is, als er geen medicijnen meer zijn, kunnen we daar geen hulp meer verlenen.” Toch hebben medewerkers van het Rode Kruis het beval om te evacueren genegeerd, vertelt Jonkers. “Ze blijven tot de laatste seconde in de ziekenhuizen om hulp te verlenen met de middelen die ze hebben.”

Rode Kruis ziet ‘verschrikkelijke dingen’

Haar medewerkers in het gebied zijn getuigen van de “enorme geweldsexplosie”. “Het begon zaterdagochtend met de ambulancemedewerkers van het Israëlische Rode Kruis. Ze hebben verschrikkelijke dingen gezien, we zijn zelfs drie collega’s in het geweld kwijtgeraakt. Ik sprak zondag een collega die zei: ‘Ik heb verhalen gehoord die ik nooit meer ga vergeten’.”

“Maar zij zei ook: ‘Mijn hart gaat uit naar de collega’s van de Rode Halve Maan in Gaza. Ze zijn daar met hun ambulances, maar doen nu veelal te voet hun werk omdat het niet meer mogelijk is om met ambulances de wijk in te gaan. Er zijn bombardementen en heel veel gewonden. Onder hen zijn ook veel kinderen, de helft van de bevolking van Gaza is 18 jaar of jonger’.”

Deze aflevering van Goedemorgen Nederland terugkijken? Klik hier en kijk ‘m terug op NPO Start.

‘Wie zien we de volgende keer nog?’

Door het tekort aan elektriciteit in Gaza zitten sommige afdelingen in ziekenhuizen al zonder stroom, zegt Jonkers. “In ziekenhuizen hebben we nog voor 24 uur aan elektriciteit. Alleen voor mensen die aan de beademingen liggen, in couveuses en op de ic’s, is elektriciteit. Ook medische goederen raken op, zoals pijnstillers. Je kunt je voorstellen wat dat betekent voor mensen die onder het puin vandaan gehaald worden.”

Veel medewerkers van het Rode Kruis zijn bang om in Gaza hun leven te verliezen, zegt Jonkers. Ook zij maakt zich grote zorgen over haar collega’s. “We hebben nog wat online gesprekken gehad. Iedereen kijkt naar het scherm met een strak gezicht en je denkt: als we volgende keer contact hebben, wie zit er dan nog?”

Lees ook: 

Hoogleraar Osinga verwacht dat grondoffensief Israël nog op zich laat wachten


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer