Online heksenjacht in Leeuwarden op zogenaamde kinderlokker, die eigenlijk ondernemer is: ‘Ik kreeg paniekaanvallen’
'Pas op, in dit busje rijdt een kinderlokker door Leeuwarden.' Die waarschuwing werd afgelopen zomer massaal gedeeld op social media, met daarbij een foto van een witte Mercedes-Benz Vito, waarop ook het kenteken te zien is. Maar de bestuurder, een jonge ondernemer, blijkt onschuldig. "Ik kreeg last van paniekaanvallen."
Het witte busje van de ondernemer, die anoniem wil blijven, lijkt op een wagen waarover eerder melding werd gemaakt bij de politie in Leeuwarden, omdat er mogelijk een kinderlokker in zou rondrijden. Het is niet duidelijk door wie, maar het busje van de ondernemer werd vervolgens met waarschuwing geplaatst op social media. Het gevolg was een online heksenjacht, waar de ondernemer nog altijd last van heeft.
Donny Moonen werd onterecht neergezet als pedofiel en moordenaar van Gino (9). Hij doet zijn verhaal in de podcast:
"Mijn vriendin zag het bericht op Facebook. Het was een foto van mijn kenteken met de tekst 'let op: dit busje achtervolgt kinderen'", vertelt de ondernemer in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. "Ik dacht: hoe kan dit? Ik heb de politie gebeld en wilde aangifte doen, maar omdat niet bekend was waar de berichten vandaan kwamen, kon dan niet."
De politie waarschuwde in juli dat er meldingen binnenkwamen over een wit Mercedes-busje, dat zou rijden in Leeuwarden, Britsum en Stiens. De bestuurder zou kinderen aanspreken, maar onderzoek leverde geen concrete aanwijzingen op. De politie riep op te stoppen met het delen van het kenteken.
Op dat moment was het kwaad al geschied. "Het werd een tijdje stil, maar daarna verscheen op Facebook het bericht dat er een kinderlokker aanwezig zou zijn in Leeuwarden. Daaronder werd meteen weer dezelfde foto met mijn kenteken gedeeld. Deze keer werd de foto nog vaker gedeeld, het ging extreem hard", vertelt de ondernemer.
'Was bang dat mensen mij thuis zouden opzoeken'
Scholen in Leeuwarden stuurden zelfs e-mails naar ouders om te waarschuwen voor het busje. "Ik ben heel erg geraakt. Ik ben vals beschuldigd, het voelt alsof de hele wereld tegen je is", vertelt de ondernemer, die zelfs last kreeg van paniekaanvallen. "Iemand op social media schreef: door mijn werk kan ik het adres opzoeken dat bij dit kenteken hoort. Ik heb de kentekens van mijn auto moeten halen omdat ik bang was dat mensen mij thuis zouden opzoeken."
"Op een gegeven moment keek ik om bij iedere auto of motor die ik hoorde. Ik dacht: misschien zijn ze er nu. Ik kreeg last van paniekaanvallen, door de angst dat er ieder moment iemand je misschien probeert te pakken. Ik ben onschuldig, maar leg dat op dat moment maar eens uit."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan.
De ondernemer heeft zijn busje nog niet van de hand gedaan, maar durft er ook niet meer in rond te rijden. Via de politie probeert hij een nieuw kenteken te krijgen, maar dat is een traag proces.
'Mensen handelen en denken dan pas na'
Teamchef generieke opsporing van de politie-eenheid Limburg Johan Hoeijmakers houdt zich bezig met (online) heksenjachten. "Ik schrik hier niet van, daarvoor maken we dit helaas te vaak mee. Het is ongelofelijk, maar het gebeurt, omdat mensen eerst handelen en dan pas nadenken", vertelt hij.
De dader achterhalen is bovendien erg lastig, weet ook Hoeijmakers. "Als iets gedeeld wordt, is het een aantal dagen later duizenden keren gedeeld. Kom dan maar eens bij de bron. Maar als je drie seconden op internet hebt gestaan, sta je de rest van je leven op het internet."
Hij hoopt dat mensen lering trekken uit het verhaal van de ondernemer. "Ik hoop dat mensen eerst nadenken en dan handelen, in plaats van andersom." Maar het probleem is hardnekkig, zegt Hoeijmakers. "Dit zijn maatschappelijke problemen waarvan we tien jaar geleden niet gehoord hadden, maar die nu bij de moderne tijd horen. Dat betekent niet dat we het moeten accepteren. We moeten hierop reageren, dit kan gewoon niet."