Boswachters doen oproep aan politiek om natuur te redden: ‘Tijd van beterschap beloven is voorbij’
Boswachters van Natuurmonumenten stellen dat het niet goed gaat met de natuur. Zij roepen de politiek op in actie te komen. Boswachter Staatsbosbeheer Rien de Vries is het daarmee eens. "Klimaatverandering heeft grote impact op de natuur, net zoals de neerslag van stikstof", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
In hun oproep worden zeventien politieke leiders, waaronder Caroline van der Plas (BBB), Dilan Yeşilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) persoonlijk geadresseerd. "Wij werken iedere dag keihard om de natuur gezond te maken en te houden. Maar wij zien dat de natuur verslechtert. Door klimaatverandering, stikstof, droogte en vervuiling van ons water. Veel planten en dieren zijn al verdwenen. En dat doet pijn", zo is te lezen in het manifest.
De boswachters willen de natuur beschermen en zeggen dat niet alleen te kunnen. Zij vragen de politiek om hulp. "Wij hebben behoefte aan actie. Want de tijd van enkel beterschap beloven is voorbij."
Boswachter Van Rien is het eens met de oproep van zijn collega-boswachters. "Wij zien in onze gebieden wat in de natuur gebeurt." Klimaatverandering en de neerslag van stikstof hebben daar volgens Van Rien grote impact op. "Wij zien verandering en wij moeten met z'n allen ons best doen dat zo goed mogelijk op te vangen."
Lange nazomer
De lange nazomer, waarbij de zon gemiddeld veel langer scheen dan normaal, heeft ook impact gehad op de natuur, weet de boswachter. "Maar de natuur kan zich goed aanpassen, ook als het in een keer zo'n temperatuurverschil is", doelt hij op het kwik dat inmiddels 's nachts tot onder het nulpunt daalt.
"Het was heel lang heel droog", gaat Van Rien verder. Dat heeft impact gehad op bijvoorbeeld paddenstoelen. "Daar moesten wij heel lang op wachten, maar de afgelopen dagen heeft het geregend. Je ziet nu in een keer paddenstoelen uit het bos komen."
Veel bladeren hangen nog aan de bomen, nog vol van kleur. "Dat heeft te maken met dat het langer warm was deze nazomer."
Tekst gaat verder onder de X.
Boswachter Staatsbosbeheer Rien de Vries roept mensen op tijdens hun herfstwandeling op het wandelpad te blijven en om de hond aan de lijn te houden. "Als de hond achter een ree aangaat, staat straks een ree op de weg en dan krijg je gevaarlijke situaties." #WNL pic.twitter.com/brA4p8e7Tm
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) October 17, 2023
Oproep aan wandelaars
Om de natuur in stand te houden is ook een rol weggelegd voor burgers, met name de mensen die graag het bos induiken voor een ferme herfstwandeling. De boswachter roept hen op zich aan de regels te houden. Zoals dat het bos alleen toegankelijk is tussen zonsopgang en zonsondergang. "Zodat in de schemerperiode het rustig is in het bos en alle dieren in alle rust een plekje kunnen zoeken."
De Vries ziet ook dat veel wandelaars van het wandelpad geraken. "Iemand ziet een paddenstoel en struint het bos in. Daar kunnen net hele bijzondere plantjes staan of vogels zijn daar aan het broeden. Dat kan schade geven."
De loslopende hond is de boswachter tevens een doorn in het oog. "Die stoort echt wel. Stel een ree ligt hier in het bos en je hebt de hond los. Het gaat negen van de tien keer goed, maar die hond vliegt een keer het bos in, gaat achter een ree aan en voor je het weet staat een ree op de weg en krijg je daar gevaarlijke situaties."