main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 oktober 2023 — 08:33

Wanneer voert Israël grondoffensief uit? ‘Het weer ziet er komende week goed uit’

Israël kondigde een grondoffensief aan, maar wanneer wordt deze daadwerkelijk ingezet? “Als je naar de weersomstandigheden kijkt ziet het er de komende weken goed uit”, zegt defensiespecialist bij HCSS Peter Wijninga in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Wijninga denkt dat Israël komende week met het grondoffensief kan beginnen, vanwege goede weersomstandigheden. Het is namelijk niet alleen maar een grondoffensief, legt Wijninga uit. Het leger heeft zicht van bovenaf nodig, bijvoorbeeld middels drones of bemande vliegtuigen, om hun leger in een bebouwde stad vol met Hamas-strijders te waarschuwen voor potentiële hinderlagen of om vijandelijke doelen aan te vallen. “Slecht weer helpt daar niet bij”, zegt de defensiespecialist. “Het hangt er ook vanaf of het Israëlische leger er klaar voor is. Ze moeten daar niet te lang mee wachten en uiteindelijk moet de politiek het startsein geven.”

‘Escalatie ligt op de loer’

Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij HCSS denkt dat het Israëlische leger vergevorderd is op “deze manier van anti-guerrillaoorlogvoering”. Dit omdat in het zuiden van Israël Palestijnse (binnen)steden zijn nagebouwd waar het leger kan oefenen gevechten die van deur tot deur plaatsvinden. “Maar het blijft ongelooflijk lastig. Je bent er nooit helemaal klaar voor.”

Israël heeft de aanslag van Hamas niet aan zien komen. Mogelijk ligt hier een kant-en-klaar plan voor op de plank, maar het blijft gissen hoe dat er precies uitziet. In hoeverre kan Israël dan nog vertrouwen op zijn inlichtingen en hoe gaat het land dit aanpakken? “De doelstelling is om Hamas uit te schakelen. De vraag is of dat honderd procent gaat lukken, want ideologie schakel je niet zomaar uit.”

‘Israël nog nooit bereid zo ver te gaan’

Wijninga vraagt zich af hoe ver Israël bereid is te gaan om het doel te verwezenlijken. “Ook qua het creëren van nevenslachtoffers en nevenschaden. Escalatie ligt op de loer.” Desondanks verwacht Wijninga dat Israël “in staat is om Hamas zodanig een klap toe te brengen dat het voorlopig lam is”.

Ten Broeke voegt toe: “Israël is nog nooit bereid zover te gaan. Bij de bevolking is het de absolute eis dat de veiligheid weer terugkomt.” De eerste scheuren zijn zichtbaar, volgens Ten Broeke. “In Israëlische kranten wordt aangegeven dat Netanyahu, die bekendstaat als meneer veiligheid, zijn imago is kwijtgeraakt.”

Lees ook:

Gevluchte Syriër: ‘Hamas is het broertje van IS’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer