main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 oktober 2023 — 11:25

Geld om jongeren uit criminaliteit te halen vaak verkeerd besteed

Geld om jongeren uit de criminaliteit te houden wordt deels verkeerd besteed en dat gaat te koste van de jongeren zelf. Daar waarschuwt onderzoeker Jan Dirk de Jong voor in Trouw

Het kabinet trekt behoorlijk de portemonnee om ervoor te zorgen dat jongeren niet in de criminaliteit belanden. Honderden miljoenen komen terecht bij gemeenten, die het geld op hun beurt kunnen uitbesteden aan projecten waar zij in geloven.

‘Ze willen een stuk van de taart’

Mensen die een idee of plan hebben kloppen aan bij de gemeente en vragen voor hun project een budget, soms tot twee miljoen euro. Vaak wordt het geld toegekend, zelfs voor slecht onderbouwde projecten, tot teleurstelling van Jan Dirk de Jong, lector aanpak jeugdcriminaliteit van Hogeschool Leiden.

Hij denkt dat het geld dat het Rijk beschikbaar stelt ook cowboys aantrekt. “Deze partijen strijden tegen elkaar om een stuk van de taart. Inmiddels is er een wildgroei aan methodes ontstaan zonder goede onderbouwing, waarvan je je moet afvragen of het allemaal werkt”, zegt hij tegen Trouw.

Silvan Schoonhoven, verslaggever terrorisme en defensie bij De Telegraaf, ziet dat dit probleem vaker opduikt “als een maatschappelijk probleem zich aandient”, zo vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Als voorbeeld noemt hij radicalisering van jongeren en hun uittocht naar Syrië. “Toen stonden allerlei zelfbenoemde de-radicaliseringsdeskundigen op. Een soort goeroes die met hun eigen methodiek een stuk van de taart wilden meepikken. Zonder dat er een goede onderbouwing lag van methodes die ze gebruikten.”

Wat werkt wel?

De Jong pleit voor jeugdwerkers die met hun eigen netwerk jongeren helpen en daarbij ondersteuning krijgen van succesvolle lokale van ondernemers. Dat geeft jongeren volgens de lector vertrouwen en een goed inzicht waar hun talenten liggen.

Lees ook:

Kan je je achternaam laten wijzigen als die hetzelfde is als een bekende crimineel?  


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer