Tweestatenoplossing in conflict Israël harder nodig dan ooit: ‘Lastig onderhandelen met Hamas dat geen vrede wil’
De oorlog tussen Israël en Hamas heeft al veel mensenlevens gekost. De roep om een diplomatieke oplossing klinkt steeds harder, maar wat ligt voor de hand? "De tweestatenoplossing is de meest aannemelijke oplossing en die ligt al decennialang op tafel, maar Hamas wil geen vrede", zegt diplomatiedeskundige Robert van de Roer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Om het conflict tussen Israël en Palestina de kop in te drukken is ooit de tweestatenoplossing bedacht. Het idee is om twee onafhankelijke staten op te richten op het grondgebied van het voormalige mandaatgebied Palestina. In 1947 lag dit voor het eerst op tafel bij het VN-verdelingsplan. Tijdens de Oslo-akkoorden van 1993 tot 1995 werd nogmaals een poging gedaan. Beiden liepen uit op een negatief resultaat.
Van de Roer zegt dat de tweestatenoplossing mogelijk uitkomst biedt, maar zet zijn vraagtekens bij de haalbaarheid. "Het is de vraag of Hamas nog draagvlak heeft. Voor deze barbarij hadden ze in de peilingen draagvlak van 50 procent. Hoeveel dat nu is, weet niemand."
'Hamas wil geen vrede'
De diplomatiedeskundige denkt dat het "lastig onderhandelen is met Hamas dat geen vrede wil. Hamas wil de vernietiging van Israël", zegt Van de Roer. Het zet de Israëliërs voor een lastige keuze, legt hij uit. "Gaan zij doen wat zij in het verleden niet hebben gedaan, namelijk het hele gebied bezetten, dan hebben we het over een bezetting over lange termijn."
Demissionair minister van Klimaat en Energie Rob Jetten vestigt zijn hoop op de tweestatenoplossing. "Israël heeft het recht op zelfverdediging. De terreur van Hamas moet worden bestreden, maar er zijn twee miljoen onschuldige burgers in Gaza die je perspectief moet geven op een toekomst. Dat is de sleutel naar vrede en veiligheid voor zowel Israël als Palestina. Er moet maximale druk komen op de diplomatieke oplossing om perspectief te geven voor de tweestatenoplossing."
Jetten vreest dat het conflict de komende weken verder escaleert. "Met veel onschuldige slachtoffers aan beide kanten van de grens."
Inmenging Verenigde Staten
De vraag rijst welke rol het Westen kan spelen in de oplossing van dit conflict. Er wordt al snel naar de Verenigde Staten gekeken, maar "Amerika is niet meer altijd de politieman van de wereld, niet meer de hyperpower van twintig jaar geleden", zegt Van de Roer. Hij vraagt zich af hoe evenwichtig Israël gaat ingrijpen. "Om de barbarij van Hamas in te tomen wil Israël Hamas uitroeien."
De vraag is dan wat de gevolgen zijn voor de burgers in Gaza. Wordt het gebied met de grond gelijk gemaakt en hoe verhoudt zich dat tot het internationale recht? "Dat is volstrekt onduidelijk", antwoordt de diplomatiedeskundige. "Er is een glimpje hoop door gesprekken voor een humanitaire corridor, voor een pauze. Of dat concreet wordt, moeten we afwachten."