Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoe ga je als school om met de oorlog in Israël? ‘Wij halen het ingewikkelde gesprek het klaslokaal in’

De oorlog tussen Israël en Hamas bereikt inmiddels ook de Nederlandse klaslokalen. Hoe gaan docenten en leerlingen hiermee om? "Wij halen het ingewikkelde gesprek het klaslokaal in", vertelt Albert Wijnsma, rector van de middelbare school Academie Tien in Utrecht, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Wijnsma is rector van een school waar zo'n 1200 leerlingen rondlopen. Allemaal met een eigen mening. "Het eerste wat wij doen is aangeven dat school een veilige plek is waar je alles mag bespreken", reageert Wijnsma. "Maar met zoveel verschillende meningen is zo'n gesprek niet altijd even makkelijk."

'Verschillende perspectieven'

Wijnsma vindt dat het onderwerp "mag schuren" en dat er "verschillende perspectieven" mogen zijn rondom het conflict. "Wat in het klaslokaal komt, moet allemaal besproken worden. Ongeacht je eigen mening, moet je in staat zijn naar de mening van een ander te luisteren. Dat is de manier hoe wij onze kinderen voorbereiden. Wij halen het ingewikkelde gesprek het klaslokaal in. Zodat als zij deze school verlaten, zij in staat zijn om het ingewikkelde gesprek met een ander te kunnen voeren."

Hoe zit het met de kinderen die een Israëlische of Palestijnse achtergrond hebben? "Ik denk niet dat zij zich allemaal even veilig voelen", vertelt de rector. "Dat kunnen wij ook niet, maar wat wij wel kunnen doen is hen uitnodigen om vanuit een moedig perspectief je verhaal te doen. Want als je je niet uitspreekt, ontneem je de ander om ervan te leren."

Impact op leerlingen

Marie-Renée Latuapon, docent aan de Academie Tien "wil graag weten wat de impact is op het kind zelf", zegt ze. Latuapon heeft daarbij de voorkeur om het gesprek in de klas aan te gaan. Ze vraagt haar klas niet letterlijk naar het onderwerp, maar maakt het toch bespreekbaar gezien hun activiteiten op sociale media, waar veel nieuws en beelden voorbij komen over het conflict tussen Israël en Hamas.

Tekst gaat verder onder video.

De docente pakt dit aan door aan haar leerlingen te vragen wat zij hebben gezien en gelezen en hoe zij zich daarbij voelen. "Dat is voor mij heel erg belangrijk om als docent en pedagoog van ze te weten."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau