Hoe ga je als school om met de oorlog in Israël? ‘Wij halen het ingewikkelde gesprek het klaslokaal in’
De oorlog tussen Israël en Hamas bereikt inmiddels ook de Nederlandse klaslokalen. Hoe gaan docenten en leerlingen hiermee om? “Wij halen het ingewikkelde gesprek het klaslokaal in”, vertelt Albert Wijnsma, rector van de middelbare school Academie Tien in Utrecht, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Wijnsma is rector van een school waar zo’n 1200 leerlingen rondlopen. Allemaal met een eigen mening. “Het eerste wat wij doen is aangeven dat school een veilige plek is waar je alles mag bespreken”, reageert Wijnsma. “Maar met zoveel verschillende meningen is zo’n gesprek niet altijd even makkelijk.”
‘Verschillende perspectieven’
Wijnsma vindt dat het onderwerp “mag schuren” en dat er “verschillende perspectieven” mogen zijn rondom het conflict. “Wat in het klaslokaal komt, moet allemaal besproken worden. Ongeacht je eigen mening, moet je in staat zijn naar de mening van een ander te luisteren. Dat is de manier hoe wij onze kinderen voorbereiden. Wij halen het ingewikkelde gesprek het klaslokaal in. Zodat als zij deze school verlaten, zij in staat zijn om het ingewikkelde gesprek met een ander te kunnen voeren.”
Hoe zit het met de kinderen die een Israëlische of Palestijnse achtergrond hebben? “Ik denk niet dat zij zich allemaal even veilig voelen”, vertelt de rector. “Dat kunnen wij ook niet, maar wat wij wel kunnen doen is hen uitnodigen om vanuit een moedig perspectief je verhaal te doen. Want als je je niet uitspreekt, ontneem je de ander om ervan te leren.”
Impact op leerlingen
Marie-Renée Latuapon, docent aan de Academie Tien “wil graag weten wat de impact is op het kind zelf”, zegt ze. Latuapon heeft daarbij de voorkeur om het gesprek in de klas aan te gaan. Ze vraagt haar klas niet letterlijk naar het onderwerp, maar maakt het toch bespreekbaar gezien hun activiteiten op sociale media, waar veel nieuws en beelden voorbij komen over het conflict tussen Israël en Hamas.
Tekst gaat verder onder video.
Op Academie Tien wordt tijdens de les besproken wat voor beelden leerlingen online zien van de oorlog. "Ik wil heel graag weten wat de impact is op het kind zelf. Wat heb je gezien, wat heb je gelezen en wat voel je daarbij?", zegt filosofiedocent Marie-Renée Latuapon. #WNL pic.twitter.com/FTDxROK2pH
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) October 12, 2023
De docente pakt dit aan door aan haar leerlingen te vragen wat zij hebben gezien en gelezen en hoe zij zich daarbij voelen. “Dat is voor mij heel erg belangrijk om als docent en pedagoog van ze te weten.”
Lees ook:
Israëlische leger bereid zich voor op grondoffensief: ‘Voor de bevolking van Gaza een complete ramp’
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag
Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
- Oud-topambtenaar Mark Frequin;
- En politiek duider Hans van Soest.
Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.
JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meerVolgens VVD-Kamerlid Erik van der Burg rust er geen taboe op het inzetten van Nederlandse militairen in het geval er een vredesmacht komt in Oekraïne….
Lees meerDe prijs van een treinkaartje en abonnementen bij de NS stijgt vanaf 1 januari met gemiddeld 6,18 procent. Dat meldt de NS woensdag. Met Prinsjesdag…
Lees meerRecreanten van camping Sandevoerde voeren al jaren actie. Een projectontwikkelaar wil luxe chalets bouwen op het terrein van de camping in Zandvoort. “Wat er nu…
Lees meerHuidig Amerikaans president Joe Biden blaast, twee maanden voor het einde van zijn presidentstermijn, 82 kaarsjes uit. Biden is momenteel de oudste president ooit in…
Lees meerHet onderwijs moet in eerste plaats draaien om lezen, schrijven en rekenen. Dat vindt hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah. ”Het zijn de basisvaardigheden. Vakken…
Lees meerDoor de toenemende droogte in Irak is het voor boeren vrijwel onmogelijk om gewassen te verbouwen. Het op nieuwe manieren genereren van water is van…
Lees meerHet nieuwe kabinet van Donald Trump zal waarschijnlijk vol zitten met Amerikaanse tv-sterren. ”Hij selecteert kabinetsleden op twee eigenschappen. Loyaliteit en hun prestaties op tv”,…
Lees meerWaar vraag is, is handel en zo gaat het ook met fatbikes. Chinese handelaars weten via smokkelroutes tienduizenden illegale fatbikes ons land binnen te krijgen….
Lees meerIn de Verenigde Staten zijn in een jaar tijd ruim 750 waarnemingen van ufo’s gemeld. En dan gaat het niet over “tante Truus” die in…
Lees meer