Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kamer roept Adema in motie met klem op tegen glyfosaat te stemmen

Redactie

Ondanks stevige kritiek van de Tweede Kamer blijft landbouwminister Piet Adema bij zijn besluit om zich van stemming te onthouden over verlenging van onkruidverdelger glyfosaat. Vrijdag stemmen de EU-landen daarover. Zowel voor- als tegenstanders van verlenging in de Kamer vinden het niet alleen teleurstellend, maar ook onbegrijpelijk dat Adema geen duidelijke keuze maakt.

D66, GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren dienen woensdagavond een motie in waarin landbouwminister Adema "met klem" wordt verzocht alsnog tegen verlenging van het gebruik van glyfosaat te stemmen. Zij betreuren het dat Adema de wens van de Kamermeerderheid naast zich neer heeft gelegd om tegen verlenging van de onkruidverdelger te stemmen, benadrukken zij in hun motie.

De motie komt niet uit de lucht vallen. Dinsdagavond voerde de Kamer een pittig debat met Adema over zijn besluit om zich vrijdag in de EU van stemming te onthouden. De vier partijen vonden het ongehoord dat Adema de wens van de Kamer terzijde schoof.

Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) zei dat Adema de Kamer hiermee schoffeert. Eva Akerboom (PvdD) constateerde dat Adema een minister zonder lef is. De Groot haalde de woede van Adema op de hals door te suggereren dat de landbouwminister het belang van de bestrijdingsmiddelenindustrie boven andere belangen stelt, zoals het gezondheidsbelang.

Tjeerd de Groot (D66) verwacht dat de motie door een Kamermeerderheid zal worden gesteund.

Parkinsonpandemie

Er zijn sterke wetenschappelijke aanwijzingen dat glyfosaat ernstige gezondheidsschade kan veroorzaken, zoals de ziekte van Parkinson, erkende Adema. Daarom wil het kabinet aanvullend onderzoek. "Als er wetenschappelijk wordt aangetoond dat er een verband is tussen het gebruik van gewasbeschermingsmiddel glyfosaat en Parkinson, dan moeten we dat zo snel mogelijk uit de handel halen. Óók in het belang van de boeren."

De Kamerleden benadrukken in hun nieuwe motie dat er wetenschappelijke aanwijzingen zijn dat er een verband is tussen glyfosaat en de ziekte van Parkinson en dat vanuit de wetenschap wordt gewaarschuwd voor een Parkinsonpandemie. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), een belangrijke adviseur van het kabinet, toetst niet specifiek op Parkinson. Het is mede daarom "aan de politiek" om de door de wetenschap aangewezen "risico's te wegen en met voorzorg te handelen", stellen de indieners.

Onbegrip voorstanders

Maar vooralsnog houdt het kabinet vast aan de adviezen van het Ctgb en EFSA, waar het kabinet "grote waarde" aan hecht, zei Adema. Na herbeoordeling zijn door het Ctgb geen onaanvaardbare risico' s voor mens, dier en milieu geconstateerd, zei Adema. Het college heeft recent geconcludeerd dat verlenging mogelijk is.

Voorstanders van verlenging van het gebruik met tien jaar - zoals VVD, CDA, BBB en SGP - vinden dat het kabinet hiermee voldoende in handen heeft om volmondig in te stemmen met die verlenging. Deze voorstanders, een minderheid in de Kamer, snappen dan ook niet waarom Adema kiest voor stemonthouding.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau