main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 oktober 2023 — 10:43

Rechtsgeleerde Afshin Ellian over pro-Palestina-demonstraties: ‘Hebben in dit land mensen die vieren dat vrouwen worden verkracht’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian walgt van de pro-Palestina-demonstraties die dit weekend ontstonden in verschillende Nederlandse steden, kort na de bloedige aanval van Hamas op Israël. “Op de demonstraties werd ‘wraak, wraak’ geroepen. Ze zeggen dat Hamas wraak heeft genomen”, zegt Ellian in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Onder meer in Rotterdam en Den Haag kwamen zondag enkele tientallen pro-Palestijnse demonstranten samen. De demonstratie op het Stationsplein in Rotterdam zou georganiseerd zijn door de Palestijnse organisatie Samidoun, meldt De Telegraaf. Volgens de krant waren er ook extreem-linkse demonstranten aanwezig.

Goedemorgen Nederland over de situatie in Israël gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Op verschillende bordjes van demonstranten viel de tekst ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ te lezen. Aanwezigen scandeerden ‘Free, free Palestine’ en noemen de acties van Hamas “zelfverdediging” tegen zionisten en imperialisten. De aanwezigen riepen daarnaast op tot een boycot van Israël. Op het Plein in Den Haag werd gesproken over “dekolonisatie”.

‘Mensen vieren dat vrouwen worden verkracht’

Ellian kijkt met open mond naar de demonstraties. “We hebben de meest verschrikkelijke terreuraanslagen van het afgelopen decennium gezien. Joden zijn een soort Jezidi’s voor Hamas. Vrouwen kun je meenemen en verkrachten, kinderen kun je ontvoeren. Het is horror, werkelijke horror.” Hij zegt dat ook buitenlanders uit onder andere Europa zijn vermoord. “Bij het muziekfestival in Israël zijn niet alleen Israëliërs gedood, maar ook twaalf burgers van Thailand, een aantal burgers uit Frankrijk, Engeland, Duitsland en Amerikanen.”

Volgens Ellian zijn er in Nederland “mensen die blij zijn en vieren dat een groepje barbaren vrouwen verkrachten, kinderen ontvoeren en onschuldige mensen doden. Wat moet je met zo’n groep mensen? Wie heeft deze mensen hierheen gebracht? Ik vraag aan het parlement: hoe zit het met migratie? Waar gaat dit naartoe?”

“Stel je voor dat het een groep neonazi’s was die applaudisseerden voor Anders Breivik. Hoe zouden we ons voelen, wat zouden we gezegd hebben?”, vraagt Ellian zich af. Hij denkt dat aan de demonstraties ook “extreemlinkse, hippe jonge Nederlanders met geweldsfantasieën” deelnamen.

‘Gaat alle perken te buiten’

VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans denkt niet dat op de demonstraties enkel migranten afkwamen. “Er liepen ook derde generatie migranten tussen. Het zijn niet asielzoekers die het afgelopen jaar uit Palestijnse gebieden hierheen zijn gekomen. Misschien zaten ze er ook tussen, we weten het niet precies.”

Brekelmans vindt de timing van de protesten “heel kwalijk. Waarom moet je nu zo’n grote manifestatie houden?” De liberaal vindt ook de uitspraken die werden gedaan veel te ver gaan. “Je mag ook de komende tijd opkomen voor de Palestijnse gebieden en de Palestijnse zaak, dat recht heb je in Nederland. Maar om nu ‘wraak op de Joden’ te roepen, gaat alle perken te buiten. Daar moeten we ons stevig tegen uitspreken.”

Lees ook: 

CIDI-directeur ziet toename antisemitisme in Nederland na aanval Hamas op Israël: ‘Het is waanzin’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Moeder Navalny heeft haar zoon gezien

De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat ze het lichaam van haar overleden zoon heeft gezien. Ze vreest dat autoriteiten het lichaam…

Lees meer

Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer