main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 oktober 2023 — 09:28

CIDI-directeur ziet toename antisemitisme in Nederland na aanval Hamas op Israël: ‘Het is waanzin’

Antisemitisme in Nederland laait op na de aanval van Hamas op Israël. Dat zegt directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) Naomi Mestrum in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We houden andere groepen in dit land niet verantwoordelijk voor conflicten elders in de wereld. Dat zou ook in dit geval niet zo moeten zijn.”

Na de bloedige aanval van terreurorganisatie Hamas zaterdag voerde Israël meerdere vergeldingsacties uit. In verschillende steden in Nederland kwamen dit weekend pro-Palestinademonstraties op gang. “Er is geen enkel conflict wat zo leeft in ons land als dit conflict. Wanneer in Israël iets gebeurt, heeft dat altijd zijn weerslag op de Joodse gemeenschap hier. We hebben te maken met veel haat en antisemitisme”, zegt Mestrum.

Goedemorgen Nederland over de situatie in Israël gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Ze krijgt bezorgde reacties uit de Joodse gemeenschap in Nederland. “Ik werd gisteren gebeld door een vader. Zijn kinderen zijn half Israëlisch en hebben op school te maken met reacties van klasgenoten. Er is heel veel angst over wat dit doet met kinderen die op school verantwoordelijk worden gehouden voor wat in Israël gebeurt. Het is waanzin, maar het is de dynamiek die we zien en dat baart ons veel zorgen.”

Toename in antisemitisme

De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding waarschuwde zondag dat we ervoor moeten waken dat ‘dit soort conflicten niet hun weg naar Nederland vinden’. Volgens Mestrum is het al te laat. “Wij houden een monitor bij van antisemitische incidenten in Nederland. Wanneer in Israël iets gebeurt, zien wij een piek in het aantal antisemitische incidenten. Dat zien we ook elders in Europa. We kunnen de Joodse gemeenschap hier niet verantwoordelijk houden voor wat daar speelt.”

Mestrum denkt dat Joden sneller dan andere groeperingen verantwoordelijk worden gehouden voor gebeurtenissen in een (ander) land. “Israël is het enige Joodse land ter wereld, dus op één of andere manier worden Joden verantwoordelijk gehouden. Dat slaat nergens op”, benadrukt de CIDI-directeur. “Dat we solidair zijn met Israël en met het bestaansrecht van Israël, wil niet automatisch zeggen dat we het altijd eens zijn met wat daar in de regering gebeurt. Dat onderscheid kunnen mensen blijkbaar maar moeilijk maken.”

VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans onderschrijft de woorden van Mestrum. “Het Joodse volk is iets anders dan de regering van Israël. Terreurorganisatie Hamas is ook iets anders dan de Palestijnen. We moeten daar duidelijk onderscheid in blijven maken en het conflict niet importeren naar Nederland.” Brekelmans benadrukt dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen tegen aanvallen van Hamas.

‘Terreur moet bestreden worden’

Ook Mestrum stelt dat Hamas iets anders is dan de bevolking van Gaza. “Gaza is geen makkelijke plek om te wonen. In tegendeel, het is een verschrikkelijke plek. Israël heeft zich daar in 2005 teruggetrokken, waarna een burgeroorlog ontstond en Hamas een coup heeft gepleegd. Sinds 2006 leeft het volk van Gaza onder het regime van Hamas. Dat is geen vrijheidsregime.”

Sinds de machtsovername van Hamas heeft Israël “constant te maken met raketten”, zegt Mestrum. “Het is een spiraal waar burgers het slachtoffer van zijn.” Volgens haar zijn de “moorden en terreur” door Hamas in Israël van de afgelopen dagen van een totaal andere orde. “Terreur moet bestreden worden en dat is een hele moeilijke zaak voor een democratisch land als Israël.”

Lees ook: 

Israëlische ambassadeur: dankbaar voor steun en solidariteit

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer