main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 oktober 2023 — 09:28

CIDI-directeur ziet toename antisemitisme in Nederland na aanval Hamas op Israël: ‘Het is waanzin’

Antisemitisme in Nederland laait op na de aanval van Hamas op Israël. Dat zegt directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) Naomi Mestrum in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We houden andere groepen in dit land niet verantwoordelijk voor conflicten elders in de wereld. Dat zou ook in dit geval niet zo moeten zijn.”

Na de bloedige aanval van terreurorganisatie Hamas zaterdag voerde Israël meerdere vergeldingsacties uit. In verschillende steden in Nederland kwamen dit weekend pro-Palestinademonstraties op gang. “Er is geen enkel conflict wat zo leeft in ons land als dit conflict. Wanneer in Israël iets gebeurt, heeft dat altijd zijn weerslag op de Joodse gemeenschap hier. We hebben te maken met veel haat en antisemitisme”, zegt Mestrum.

Goedemorgen Nederland over de situatie in Israël gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Ze krijgt bezorgde reacties uit de Joodse gemeenschap in Nederland. “Ik werd gisteren gebeld door een vader. Zijn kinderen zijn half Israëlisch en hebben op school te maken met reacties van klasgenoten. Er is heel veel angst over wat dit doet met kinderen die op school verantwoordelijk worden gehouden voor wat in Israël gebeurt. Het is waanzin, maar het is de dynamiek die we zien en dat baart ons veel zorgen.”

Toename in antisemitisme

De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding waarschuwde zondag dat we ervoor moeten waken dat ‘dit soort conflicten niet hun weg naar Nederland vinden’. Volgens Mestrum is het al te laat. “Wij houden een monitor bij van antisemitische incidenten in Nederland. Wanneer in Israël iets gebeurt, zien wij een piek in het aantal antisemitische incidenten. Dat zien we ook elders in Europa. We kunnen de Joodse gemeenschap hier niet verantwoordelijk houden voor wat daar speelt.”

Mestrum denkt dat Joden sneller dan andere groeperingen verantwoordelijk worden gehouden voor gebeurtenissen in een (ander) land. “Israël is het enige Joodse land ter wereld, dus op één of andere manier worden Joden verantwoordelijk gehouden. Dat slaat nergens op”, benadrukt de CIDI-directeur. “Dat we solidair zijn met Israël en met het bestaansrecht van Israël, wil niet automatisch zeggen dat we het altijd eens zijn met wat daar in de regering gebeurt. Dat onderscheid kunnen mensen blijkbaar maar moeilijk maken.”

VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans onderschrijft de woorden van Mestrum. “Het Joodse volk is iets anders dan de regering van Israël. Terreurorganisatie Hamas is ook iets anders dan de Palestijnen. We moeten daar duidelijk onderscheid in blijven maken en het conflict niet importeren naar Nederland.” Brekelmans benadrukt dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen tegen aanvallen van Hamas.

‘Terreur moet bestreden worden’

Ook Mestrum stelt dat Hamas iets anders is dan de bevolking van Gaza. “Gaza is geen makkelijke plek om te wonen. In tegendeel, het is een verschrikkelijke plek. Israël heeft zich daar in 2005 teruggetrokken, waarna een burgeroorlog ontstond en Hamas een coup heeft gepleegd. Sinds 2006 leeft het volk van Gaza onder het regime van Hamas. Dat is geen vrijheidsregime.”

Sinds de machtsovername van Hamas heeft Israël “constant te maken met raketten”, zegt Mestrum. “Het is een spiraal waar burgers het slachtoffer van zijn.” Volgens haar zijn de “moorden en terreur” door Hamas in Israël van de afgelopen dagen van een totaal andere orde. “Terreur moet bestreden worden en dat is een hele moeilijke zaak voor een democratisch land als Israël.”

Lees ook: 

Israëlische ambassadeur: dankbaar voor steun en solidariteit

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer