main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
7 oktober 2023 — 14:20

Zeker veertig Israëliërs omgekomen door aanvallen van Hamas

Zeker veertig Israëliërs zijn zaterdag om het leven gekomen door aanvallen van de Palestijnse Hamas-beweging, meldt de Israëlische nieuwssite N12. Het aantal gewonden ligt op 740.

Hamas begon zaterdagochtend met een grote aanval op Israël. Naast het afvuren van vele raketten zijn er ook strijders de zwaarbeveiligde grens naar Israël overgestoken. In een reactie op de operatie bombardeert Israël enkele tientallen Hamas-doelen in de Gazastrook.

Het is momenteel onduidelijk hoeveel slachtoffers zijn gevallen in de Gazastrook. Journalisten van persbureau AFP zeggen dat er zeker negen doden zijn. Ook zouden er veel gewonden zijn. Nieuwszender Al Jazeera spreekt van tientallen gewonden die naar een ziekenhuis in Gaza-Stad zijn gebracht.

VN-mensenrechtencommissaris Volker Türk roept op tot het beëindigen van het geweld in Israël en de Gazastrook. Hij vraagt “alle partijen en relevante landen in de regio om te de-escaleren om verder bloedvergieten te voorkomen”.

Türk verklaart geschokt te zijn vanwege de vele raketaanvallen van Hamas vanuit de Gazastrook op Israël. Ook uit hij zijn zorgen over geruchten dat Israëlische burgers zouden zijn gegijzeld. “Deze aanval heeft een verschrikkelijke impact op Israëlische burgers. Burgers moeten nooit het doelwit zijn van een aanval.”

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN richt zich ook op de Israëlische luchtaanvallen op de dichtbevolkte Gazastrook, waar mogelijk vijf doden zouden zijn gevallen. Türk roept Israël op alle voorzorgsmaatregelen te nemen om burgerslachtoffers te voorkomen.

Lees ook: 

Palestijnse Islamitische Jihad: Israëlische soldaten gevangen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer