Zwolse ondernemer heeft hoge coronaschuld en werkt 70 uur per week: ‘Ik mis mijn vrouw en kinderen’
De coronasteun is voor tienduizenden bedrijven een coronaschuld geworden. Pieter Blaauwhof is eigenaar van een wijnbar in Zwolle en werkt zo’n 300 uur per maand om zijn hoofd boven water te houden. “Ik blijf doorgaan, want als ik nu stop, moet ik mijn huis verkopen. Het is heel zwaar om dat mijn vrouw en drie dochtertjes aan te doen.”
De toekomst zag er rooskleurig uit voor Blaauwhof toen hij een paar jaar geleden zijn zaak opende in hartje Zwolle. Maar hoewel zijn bedrijf goed draait, draagt hij nu een enorme financiële last op zijn schouders. “De combinatie van startende ondernemer zijn en al dat geld moeten terugbetalen, is iets wat financieel niet kan”, vertelt hij in Stand van Nederland: Generatie Next.
Om zijn zaak te starten leende de ondernemer 165.000 euro. “Twee dagen voor de eerste lockdown heb ik ook nog mijn compagnon uitgekocht. Dat was een extra financiële strop.”
Terugbetalen om kleine omzet
Tijdens de coronacrisis moest Blaauwhof op last van de overheid zijn deuren sluiten. Omdat hij met een afhaalservice toch wat omzet draaide, moet hij zijn coronaschuld nu bijna volledig terugbetalen. “Je hoopt de zaak waar je keihard voor werkt na vijf jaar afbetaald te hebben, zodat je vrij kan ondernemen en iets overhoudt. Maar met tijd en wijle betaal ik mezelf niet uit en stop ik alles in de zaak. Dat eist zijn tol op mij en mijn gezin. Ik mis mijn gezin ook. Als ik daarover praat, schiet ik vol.”
En bij de problemen die er al zijn, komt dat Blaauwhof het personeel niet kan vinden om zijn gasten zo goed mogelijk te bedienen. “We hebben één derde van het terras afgehaald en op weekenddagen serveren wij geen lunch, puur omdat ik het personeel niet heb. Dat is te gek. We willen omzet draaien en schulden aflossen, maar het wordt enkel minder omdat we gewoon geen mensen hebben.”
Blaauwhof werkt inmiddels zo’n 70 uur per week. “Dat is bijna normaal aan het worden. In die zin mis ik de coronatijd, toen ik samen met mijn gezin kon eten. Ik ontving bovendien steun, die ik nu weliswaar moet terugbetalen, maar er was een vangnet. Dat is er nu niet. Mijn kinderen zeggen dat ik veel werk. De zaak is ook mijn kind en ik kan hiervoor niet weglopen, maar ik loop ook zeker niet weg voor het gevoel dat ik mijn vrouw en kinderen heel erg mis.”
Golf aan faillissementen in aantocht
Blaauwhof is zeker niet de enige ondernemer die nu nog een harde coronaklap te verwerken krijgt. Het aantal faillissementen is dit jaar sterk toegenomen en curatoren en marktkenners verwachten dit jaar een golf aan faillissementen. Wereldwijd zou Nederland zelfs in de kopgroep zitten.
De overheid eist in totaal vijftien miljard euro coronasteun terug. Verdeeld over 225.000 bedrijven is dat een schuld van 66.000 euro per onderneming. Eén op de vijf ondernemers heeft op dit moment nog niets terugbetaald. Uit een enquête van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 61 procent van de Nederlanders vindt dat de coronaschulden volledig terugbetaald moeten worden.
‘Als ondernemer neem je de problemen mee naar huis’
Ook in de 175 jaar oude schoenenwinkel van de familie Waardijk in Alkmaar wordt de coronacrisis nog iedere dag gevoeld. Tijdens de lockdown verkocht eigenaar Bert Waardijk schoenen aan huis. Omdat hij toen toch een beetje omzet had, moet hij de coronasteun nu net als Blaauwhof terugbetalen aan de staatskas. “We hebben zo’n 90.000 euro steun gekregen, waarvan we nu in twee etappes 65.000 euro moeten terugbetalen.”
Van de 65.000 euro schuld is inmiddels tussen de 50.000 en 55.000 euro afbetaald, zegt mede-eigenaar en vrouw van Bert, Noor Waardijk. “Iedere keer als je wat afbetaalt, valt er een last van je schouders. Maar als je dan de jaarbalans van 2022 opmaakt, zie je dat we maar een hele kleine winst hebben gemaakt, omdat we die 65.000 euro moeten terugbetalen aan de overheid.”
Bert Waardijk: “Als ondernemer neem je de problemen mee naar huis. Dat vind ik het ergste. Als wij in bed liggen en Noor slaapt, dan heeft zij er niet zo’n last van dat ik wakker lig. Maar als je te laat bent voor het eten en tijdens het eten nog aan het malen bent over wat er moet gebeuren, dan ben je niet altijd de beste vader die je moet zijn.”
De schoenenwinkel is een familiebedrijf dat al generaties lang wordt overgegeven. “Wij kunnen het nu niet doorgeven, morgen ook niet”, zegt Noor Waadwijk. “Als één van onze vier kinderen straks zegt ‘Ik wil dit’, dan hebben wij de komende tien jaar een opdracht om van dit bedrijf iets te maken wat je met liefde en trots aan je kinderen overdraagt, zoals de ouders van Bert ook aan hem hebben gedaan.”
‘Als ik nu stop moet ik mijn huis verkopen’
Ook voor ondernemer Pieter Blaauwhof blijkt de steun nu vooral een schuld. “We zouden het hartelijk gecompenseerd krijgen, maar dat is niet waar gebleken”, verzucht hij. “Ik kon beter de zaak sluiten en een regeling treffen met het team. Dan hadden we er nu iets beter voor gestaan.” Hij geeft nog niet op. “Als ik nu stop, moet ik mijn huis verkopen. Het is heel zwaar om dat mijn vrouw en drie dochtertjes aan te doen. Ik blijf doorgaan om schuldenvrij te zijn en mijn kinderen een heel mooie toekomst te geven.”
De coronasteun blijkt voor veel ondernemers nu een schuld. Ze werken keihard om hun hoofd boven water te houden, maar dat eist een tol. Presentatrice Jill Bleiksloot gaat met ze in gesprek. Kijk zaterdagavond om 22.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Eerdere afleveringen kijk je hier terug, via NPO Start.
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer