main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 6 oktober 2023 — 11:12

Zwolse ondernemer heeft hoge coronaschuld en werkt 70 uur per week: ‘Ik mis mijn vrouw en kinderen’

De coronasteun is voor tienduizenden bedrijven een coronaschuld geworden. Pieter Blaauwhof is eigenaar van een wijnbar in Zwolle en werkt zo’n 300 uur per maand om zijn hoofd boven water te houden. “Ik blijf doorgaan, want als ik nu stop, moet ik mijn huis verkopen. Het is heel zwaar om dat mijn vrouw en drie dochtertjes aan te doen.”

De toekomst zag er rooskleurig uit voor Blaauwhof toen hij een paar jaar geleden zijn zaak opende in hartje Zwolle. Maar hoewel zijn bedrijf goed draait, draagt hij nu een enorme financiële last op zijn schouders. “De combinatie van startende ondernemer zijn en al dat geld moeten terugbetalen, is iets wat financieel niet kan”, vertelt hij in Stand van Nederland: Generatie Next.

Om zijn zaak te starten leende de ondernemer 165.000 euro. “Twee dagen voor de eerste lockdown heb ik ook nog mijn compagnon uitgekocht. Dat was een extra financiële strop.”

Terugbetalen om kleine omzet

Tijdens de coronacrisis moest Blaauwhof op last van de overheid zijn deuren sluiten. Omdat hij met een afhaalservice toch wat omzet draaide, moet hij zijn coronaschuld nu bijna volledig terugbetalen. “Je hoopt de zaak waar je keihard voor werkt na vijf jaar afbetaald te hebben, zodat je vrij kan ondernemen en iets overhoudt. Maar met tijd en wijle betaal ik mezelf niet uit en stop ik alles in de zaak. Dat eist zijn tol op mij en mijn gezin. Ik mis mijn gezin ook. Als ik daarover praat, schiet ik vol.”

En bij de problemen die er al zijn, komt dat Blaauwhof het personeel niet kan vinden om zijn gasten zo goed mogelijk te bedienen. “We hebben één derde van het terras afgehaald en op weekenddagen serveren wij geen lunch, puur omdat ik het personeel niet heb. Dat is te gek. We willen omzet draaien en schulden aflossen, maar het wordt enkel minder omdat we gewoon geen mensen hebben.”

Blaauwhof werkt inmiddels zo’n 70 uur per week. “Dat is bijna normaal aan het worden. In die zin mis ik de coronatijd, toen ik samen met mijn gezin kon eten. Ik ontving bovendien steun, die ik nu weliswaar moet terugbetalen, maar er was een vangnet. Dat is er nu niet. Mijn kinderen zeggen dat ik veel werk. De zaak is ook mijn kind en ik kan hiervoor niet weglopen, maar ik loop ook zeker niet weg voor het gevoel dat ik mijn vrouw en kinderen heel erg mis.”

Golf aan faillissementen in aantocht

Blaauwhof is zeker niet de enige ondernemer die nu nog een harde coronaklap te verwerken krijgt. Het aantal faillissementen is dit jaar sterk toegenomen en curatoren en marktkenners verwachten dit jaar een golf aan faillissementen. Wereldwijd zou Nederland zelfs in de kopgroep zitten.

De overheid eist in totaal vijftien miljard euro coronasteun terug. Verdeeld over 225.000 bedrijven is dat een schuld van 66.000 euro per onderneming. Eén op de vijf ondernemers heeft op dit moment nog niets terugbetaald. Uit een enquête van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 61 procent van de Nederlanders vindt dat de coronaschulden volledig terugbetaald moeten worden.

‘Als ondernemer neem je de problemen mee naar huis’

Ook in de 175 jaar oude schoenenwinkel van de familie Waardijk in Alkmaar wordt de coronacrisis nog iedere dag gevoeld. Tijdens de lockdown verkocht eigenaar Bert Waardijk schoenen aan huis. Omdat hij toen toch een beetje omzet had, moet hij de coronasteun nu net als Blaauwhof terugbetalen aan de staatskas. “We hebben zo’n 90.000 euro steun gekregen, waarvan we nu in twee etappes 65.000 euro moeten terugbetalen.”

Van de 65.000 euro schuld is inmiddels tussen de 50.000 en 55.000 euro afbetaald, zegt mede-eigenaar en vrouw van Bert, Noor Waardijk. “Iedere keer als je wat afbetaalt, valt er een last van je schouders. Maar als je dan de jaarbalans van 2022 opmaakt, zie je dat we maar een hele kleine winst hebben gemaakt, omdat we die 65.000 euro moeten terugbetalen aan de overheid.”

Bert Waardijk: “Als ondernemer neem je de problemen mee naar huis. Dat vind ik het ergste. Als wij in bed liggen en Noor slaapt, dan heeft zij er niet zo’n last van dat ik wakker lig. Maar als je te laat bent voor het eten en tijdens het eten nog aan het malen bent over wat er moet gebeuren, dan ben je niet altijd de beste vader die je moet zijn.”

De schoenenwinkel is een familiebedrijf dat al generaties lang wordt overgegeven. “Wij kunnen het nu niet doorgeven, morgen ook niet”, zegt Noor Waadwijk. “Als één van onze vier kinderen straks zegt ‘Ik wil dit’, dan hebben wij de komende tien jaar een opdracht om van dit bedrijf iets te maken wat je met liefde en trots aan je kinderen overdraagt, zoals de ouders van Bert ook aan hem hebben gedaan.”

‘Als ik nu stop moet ik mijn huis verkopen’

Ook voor ondernemer Pieter Blaauwhof blijkt de steun nu vooral een schuld. “We zouden het hartelijk gecompenseerd krijgen, maar dat is niet waar gebleken”, verzucht hij. “Ik kon beter de zaak sluiten en een regeling treffen met het team. Dan hadden we er nu iets beter voor gestaan.” Hij geeft nog niet op. “Als ik nu stop, moet ik mijn huis verkopen. Het is heel zwaar om dat mijn vrouw en drie dochtertjes aan te doen. Ik blijf doorgaan om schuldenvrij te zijn en mijn kinderen een heel mooie toekomst te geven.”

De coronasteun blijkt voor veel ondernemers nu een schuld. Ze werken keihard om hun hoofd boven water te houden, maar dat eist een tol. Presentatrice Jill Bleiksloot gaat met ze in gesprek. Kijk zaterdagavond om 22.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Eerdere afleveringen kijk je hier terug, via NPO Start. 

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer