Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Omtzigt voor beperken gezinshereniging: ‘Leeftijd verlagen naar 18 jaar’

Floortje van Gameren

Pieter Omtzigt, de leider van de nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract (NSC), windt er in Op1 geen doekjes omheen: hij is voor de beperking van gezinshereniging. Al wil hij wel uitzoeken hoe ver zijn partij daarin wil gaan.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwamen vorig jaar ongeveer 403.000 mensen naar Nederland, onder wie 108.000 Oekraïense vluchtelingen. Ook kwamen bijna 130.000 mensen uit de Europese Unie, bijvoorbeeld voor werk of studie. Van de ongeveer 120.000 migranten van buiten de EU, vroegen ongeveer 27.000 asiel aan. Omtzigt zei eerder tegen het ANP het 'onverantwoord' te vinden dat het kabinet viel op asiel, maar niet de rest van het pakket uitvoerde om die migratiestromen in te dammen. Gezinshereniging inperken is daar een manier van.

Heb jij Op1 met Pieter Omtzigt gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

"Ik ben voor beperking van de gezinshereniging," zegt Omtzigt. Als voorbeeld noemt hij mannen van begin twintig die al kinderen hebben. "Zij nemen dan niet alleen hun eigen vrouw en kinderen mee, maar ook hun kerngezin en dat is geen gezinshereniging meer." Volgens Omtzigt is dit te omzeilen door de gezinshereniging terug te brengen naar 18 jaar. Tot 18 jaar mogen asielzoekers met een verblijfsvergunning in Nederland hun gezin dan laten overkomen.

Tekst gaat verder onder de X.

Studiemigratie

Omtzigt wil ook de studiemigratie aanpakken. Met name universiteitssteden klagen al jaren dat er een groot tekort is aan kamers vanwege de toename in het aantal internationale studenten. Ook zijn er door die toename op termijn niet voldoende voorzieningen beschikbaar denk aan de huisarts en de tandarts. Universiteiten zelf kunnen er volgens Omtzigt ook iets aan doen om het aantal buitenlandse studenten te laten afnemen. "We geven les in het Engels. Dat betekent dat er hele opleidingen zijn die alleen maar buitenlandse studenten hebben." Hij vervolgt: "Als je hier Nederlands leert en onderdeel van de samenleving wil worden, is er geen enkel probleem."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau