Al meer dan duizend veebedrijven met blauwtong in Nederland
Al 1022 veebedrijven hebben een melding gedaan van blauwtong onder dieren op hun bedrijf. Dat blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die het aantal meldingen per woonplaats dagelijks bijhoudt op een kaart. Alleen uit Zeeland, Limburg en Groningen wordt nog nauwelijks of geen blauwtong op een bedrijf gemeld.
De virusziekte blauwtong dook begin september voor het eerst weer in Nederland op. De ziekte wordt overgebracht door knutten, hele kleine vliegjes, en treft met name schapen, maar ook runderen kunnen ziek worden.
Demissionair landbouwminister Piet Adema maakt zich grote zorgen over de uitbraak van blauwtong in Nederland, zei hij woensdag in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik proef de machteloosheid bij schapenhouders en die voel ik zelf ook. Een schapenhouder kan hier niets aan doen, het overkomt je."
'Dieren lijden verschrikkelijk'
Omdat het virus door de knut wordt verspreid en niet door schapen onderling wordt overgedragen, hebben ruimingen geen zin. "Een schapenhouder kijkt machteloos toe."
Blauwtong zorgt niet alleen voor een blauwe tong bij de dieren, ze krijgen ook blaren in de mond, zegt Adema. "Het is niet om aan te zien. De dieren lijden verschrikkelijk." Ook koeien krijgen de ziekte, maar gaan er minder vaak aan dood dan schapen.