Buurtkoelkast om armoede te bestrijden: ‘Schande dat het bestaat’
Naast de mini-bieb duiken steeds vaker kastjes in wijken op waar je houdbare producten in kwijt kunt. Volgens stichting SoGoed zijn deze kastjes populairder dan ooit. "Het is een schande dat het bestaat, maar het is een noodzaak", reageert schilder van de kastjes Rinus Reiman in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Er zijn mensen die zeggen: ja Nederland is een heel welvarend land en de regering moet het oplossen. Nou, zo ben ik niet opgevoed", vertelt René Verhoogt van de stichting. "Ik ben opgevoed om het verschil te maken op de vierkante meter. Dus niet te praten over dingen en te roepen wat allemaal erg is, maar gewoon je mouwen opstropen en iets doen."
Demissionair minister voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema is te gast in de studio en reageert vol lof op dit initiatief. "Wat je ziet in Nederland: de samenleving is veerkrachtig. En de samenleving is er ook voor elkaar en dat moeten we meer gaan versterken de komende periode", zegt hij. Adema prijst de de verbondenheid van de Nederlanders. "Dat kan op deze manier. Om op die manier elkaar te helpen en de mensen die het echt nodig hebben."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk hier de aflevering terug op NPO Start.
500 kastjes
De stichting schat in dat er binnenkort ruim 500 kastjes verspreid staan. En juist omdat ze zo populair zijn, was er een upgrade nodig en is er nu ook een buurtkoelkast. "Het is een beetje een kleine koelkast die niet al te groot is, een tafelmodelletje met een ombouwtje eromheen, zodat die goed beschermd wordt en niet nat wordt. Dan kun je op een hele makkelijke manier met elkaar in de buurt gekoelde producten delen."
Verhoogt ziet dagelijks gemiddeld zo'n tien à vijftien mensen voorbijkomen. "Er zijn alweer twintig kasten klaar. Er worden er zoveel besteld, we kunnen de vraag eigenlijk niet aan. Er zijn steeds meer kasten nodig."
Voedselverspilling
Adema vindt dat naast het sociale aspect er nog een voordeel kleeft aan deze buurtkastjes. "We hebben de ambitie in Nederland om tot in 2030 de voedselverspilling terug te dringen met vijftig procent. Dit zou daar ook een bijdrage aan kunnen leveren", zegt hij. "Dus ook in dat opzicht is het een mooi initiatief. In plaats dat je spullen dan in de koelkast blijven liggen en vergaan, leg je het in een kast en kan een ander er gebruik van maken."