Parijs geterroriseerd door bedwants, politiek wil maatregelen voor Olympische Spelen
De bedwants teistert Parijs. De bloedzuigende parasiet zorgt voor overlast in bioscopen, ziekenhuizen en in het openbaar vervoer. De Franse politiek wil strenge maatregelen met het oog op de aanstaande Olympische Spelen, die volgend jaar plaatsvinden in Parijs.
De linkse partij La France Insoumise wil dat de staat de bedwants erkent als een nationaal probleem voor de volksgezondheid, meldt het AD. De Franse minister van Transport Clément Beaune noemde dat wat overdreven, maar wil in gesprek met verdelgingsbedrijven en andere instanties.
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze of eerdere afleveringen nu hier terug, via NPO Start.
Tussen 2017 en 2022 werd 11 procent van de Franse huishoudens geconfronteerd met bedwantsen, blijkt uit cijfers van het Franse Agentschap voor Gezondheid en Voedselveiligheid (ANSES). 35 procent van de bedwantsen wordt aangetroffen in boxsprings, 23 procent in stoelen en banken, 22 procent in matrassen en 13 procent in kussens.
De bedwants uitroeien is een flinke klus. De diertjes zijn 115 miljoen jaar oud en leefden al in de tijd van de dinosaurussen. Bedwantsen voeden zich met bloed en hebben slechts drie tot tien minuten nodig om tot zes keer hun gewicht te consumeren. De roodbruine diertjes lijken met hun platte lijf op kleine kakkerlakken.
De beten van bedwantsen veroorzaken jeuk en ontstekingen, die doorgaans binnen een week weer verdwijnen. Bedwantsen zijn 'geen ziektevectoren', zeggen de Franse gezondheidsautoriteiten. Toch bestaat bij een ernstige bestemming de kans op bloedarmoede en zorgen ze vaak voor slechte nachtrust.
Opmars
Drie jaar geleden lanceerde de Franse regering al een campagne tegen de bedwants, inclusief een informatielijn, maar die bracht geen soelaas. Volgens de Franse hoogleraar moleculaire biologie en entomologie Jerome Goddard is de bedwants in Europa bezig aan een opmars, nadat het diertje eind jaren negentig vrijwel verdwenen was. Dat komt door beperking of verdwijning van bepaalde bestrijdingsmiddelen en doordat we vaker buiten Europa op reis gaan.