Parijs geterroriseerd door bedwants, politiek wil maatregelen voor Olympische Spelen
De bedwants teistert Parijs. De bloedzuigende parasiet zorgt voor overlast in bioscopen, ziekenhuizen en in het openbaar vervoer. De Franse politiek wil strenge maatregelen met het oog op de aanstaande Olympische Spelen, die volgend jaar plaatsvinden in Parijs.
De linkse partij La France Insoumise wil dat de staat de bedwants erkent als een nationaal probleem voor de volksgezondheid, meldt het AD. De Franse minister van Transport Clément Beaune noemde dat wat overdreven, maar wil in gesprek met verdelgingsbedrijven en andere instanties.
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze of eerdere afleveringen nu hier terug, via NPO Start.
Tussen 2017 en 2022 werd 11 procent van de Franse huishoudens geconfronteerd met bedwantsen, blijkt uit cijfers van het Franse Agentschap voor Gezondheid en Voedselveiligheid (ANSES). 35 procent van de bedwantsen wordt aangetroffen in boxsprings, 23 procent in stoelen en banken, 22 procent in matrassen en 13 procent in kussens.
De bedwants uitroeien is een flinke klus. De diertjes zijn 115 miljoen jaar oud en leefden al in de tijd van de dinosaurussen. Bedwantsen voeden zich met bloed en hebben slechts drie tot tien minuten nodig om tot zes keer hun gewicht te consumeren. De roodbruine diertjes lijken met hun platte lijf op kleine kakkerlakken.
De beten van bedwantsen veroorzaken jeuk en ontstekingen, die doorgaans binnen een week weer verdwijnen. Bedwantsen zijn ‘geen ziektevectoren’, zeggen de Franse gezondheidsautoriteiten. Toch bestaat bij een ernstige bestemming de kans op bloedarmoede en zorgen ze vaak voor slechte nachtrust.
Opmars
Drie jaar geleden lanceerde de Franse regering al een campagne tegen de bedwants, inclusief een informatielijn, maar die bracht geen soelaas. Volgens de Franse hoogleraar moleculaire biologie en entomologie Jerome Goddard is de bedwants in Europa bezig aan een opmars, nadat het diertje eind jaren negentig vrijwel verdwenen was. Dat komt door beperking of verdwijning van bepaalde bestrijdingsmiddelen en doordat we vaker buiten Europa op reis gaan.
Lees ook:
Steeds meer spinnenwebben in Nederland: ‘De verdedigingslinie tegen muggen’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer