main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 oktober 2023 — 12:04

Dreiging van Russische hackers neemt toe: ‘Meer organisaties krijgen ermee te maken’

Steeds meer organisaties zullen te maken krijgen met cyberaanvallen, stelt Noortje Henrichs, cyberdeskundige bij Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Ze zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat het ontzettend belangrijk is dat bedrijven, gemeenten en mensen zich beter bewust worden van de mogelijke gevaren van een hack.

Onlangs was het Internationaal Strafhof in Den Haag slachtoffer van een cyberaanval. En vrij recent drong een Russische hackersgroep binnen bij de KNVB en is er losgeld betaald om gegevens van Oranjespelers niet op straat te doen belanden. Henrichs vertelt dat de NCSC altijd adviseert om niets te betalen bij zo’n cyberaanval. “Het is lang niet zeker dat door te betalen je gegevens worden ontsleuteld en of het voorkomt dat die gegevens alsnog later op het internet gezet worden”, zegt ze. “Maar ook omdat je een crimineel verdienmodel in stand houdt. Je betaalt de criminelen en stimuleert dus eigenlijk dat criminelen het de volgende keer nog eens doen.”

Europa-correspondent Stefan de Vries, ook te gast in de studio, merkt op dat het onderwerp hoog op de Europese agenda in Brussel staat. “Onze nationale en Europese veiligheid hangt er vanaf.” Volgens hem gaat het niet alleen om hacken, maar ook om bedrijfsspionage. “Je moet er niet aan denken dat de netwerken plat vallen of dat er ingebroken wordt in vitale computersystemen. Dan ligt onze hele economie plat.”

Meer weten? Bekijk hier de aflevering van Goedemorgen Nederland terug op NPO Start.

Henrichs verwacht dat alle lagen van de samenleving geraakt kunnen worden door een hack. Zelfs als het niet op jou persoonlijk is gericht, vertelt ze. “Je kan je indenken dat als een leverancier van een supermarktketen geraakt wordt, mensen te maken kunnen krijgen met een gebrek aan producten in de schappen. Dat is al eens gebeurd in Nederland.”

Ethische hackers

Om te voorkomen dat de gemeente Den Haag slachtoffer wordt van een cyberaanval, organiseert de gemeente vandaag een bijeenkomst met 120 ethische hackers. Zij stellen de digitale veiligheid op de proef om kwetsbaarheden te zoeken in het systeem, zegt Chief Information Security Officer Jeroen Schipper. “Het liefst zou ik helemaal geen kwetsbaarheden willen vinden in de systemen, maar dat is niet realistisch”, zegt de cyberexpert. Bij een cyberaanval zullen ze volgens Schipper hooguit in een diepere laag kunnen komen van het systeem, maar zullen gevoelige persoonsgegevens niet buit kunnen worden gemaakt. Die liggen te diep in het systeem verborgen.

Tekst gaat verder onder de X:

Flo van der Vlist, ethisch hacker, legt uit dat het sowieso even tijd kost voordat een hacker doorheeft hoe de systemen werken. “Eigenlijk proberen wij alle verzoeken die worden verzonden naar de systemen van de gemeente Den Haag aan te passen om te kijken wat voor reactie we daar op krijgen. Op die manier proberen we kwetsbaarheden te vinden.”

Onbewust van de gevaren

Volgens Van der Vlist zijn mensen zich nog te weinig bewust van de gevaren op het internet. We delen nog te makkelijk onze persoonlijke gegevens met mogelijk schimmige sites. “Dan vragen we ons vaak niet af of de website wel veilig is. Wat nou als het fout gaat?”

Als je slachtoffer bent van een hackaanval adviseert de ethisch hacker om zo snel mogelijk je wachtwoord te veranderen en overal uit te loggen. “Bedenk goed waar je het wachtwoord nog meer hebt gebruikt en om het daar ook aan te passen”, zegt Van der Vlist. “Vervolgens kun je preventieve stappen zetten zoals het gebruikmaken van een wachtwoordmanager die unieke wachtwoorden voor je aanmaakt of een twee-staps-verificatie inschakelen.”

Pas op: slimme deurbel prooi voor hackende criminelen


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


 

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer