main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 oktober 2023 — 12:04

Dreiging van Russische hackers neemt toe: ‘Meer organisaties krijgen ermee te maken’

Steeds meer organisaties zullen te maken krijgen met cyberaanvallen, stelt Noortje Henrichs, cyberdeskundige bij Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Ze zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat het ontzettend belangrijk is dat bedrijven, gemeenten en mensen zich beter bewust worden van de mogelijke gevaren van een hack.

Onlangs was het Internationaal Strafhof in Den Haag slachtoffer van een cyberaanval. En vrij recent drong een Russische hackersgroep binnen bij de KNVB en is er losgeld betaald om gegevens van Oranjespelers niet op straat te doen belanden. Henrichs vertelt dat de NCSC altijd adviseert om niets te betalen bij zo’n cyberaanval. “Het is lang niet zeker dat door te betalen je gegevens worden ontsleuteld en of het voorkomt dat die gegevens alsnog later op het internet gezet worden”, zegt ze. “Maar ook omdat je een crimineel verdienmodel in stand houdt. Je betaalt de criminelen en stimuleert dus eigenlijk dat criminelen het de volgende keer nog eens doen.”

Europa-correspondent Stefan de Vries, ook te gast in de studio, merkt op dat het onderwerp hoog op de Europese agenda in Brussel staat. “Onze nationale en Europese veiligheid hangt er vanaf.” Volgens hem gaat het niet alleen om hacken, maar ook om bedrijfsspionage. “Je moet er niet aan denken dat de netwerken plat vallen of dat er ingebroken wordt in vitale computersystemen. Dan ligt onze hele economie plat.”

Meer weten? Bekijk hier de aflevering van Goedemorgen Nederland terug op NPO Start.

Henrichs verwacht dat alle lagen van de samenleving geraakt kunnen worden door een hack. Zelfs als het niet op jou persoonlijk is gericht, vertelt ze. “Je kan je indenken dat als een leverancier van een supermarktketen geraakt wordt, mensen te maken kunnen krijgen met een gebrek aan producten in de schappen. Dat is al eens gebeurd in Nederland.”

Ethische hackers

Om te voorkomen dat de gemeente Den Haag slachtoffer wordt van een cyberaanval, organiseert de gemeente vandaag een bijeenkomst met 120 ethische hackers. Zij stellen de digitale veiligheid op de proef om kwetsbaarheden te zoeken in het systeem, zegt Chief Information Security Officer Jeroen Schipper. “Het liefst zou ik helemaal geen kwetsbaarheden willen vinden in de systemen, maar dat is niet realistisch”, zegt de cyberexpert. Bij een cyberaanval zullen ze volgens Schipper hooguit in een diepere laag kunnen komen van het systeem, maar zullen gevoelige persoonsgegevens niet buit kunnen worden gemaakt. Die liggen te diep in het systeem verborgen.

Tekst gaat verder onder de X:

Flo van der Vlist, ethisch hacker, legt uit dat het sowieso even tijd kost voordat een hacker doorheeft hoe de systemen werken. “Eigenlijk proberen wij alle verzoeken die worden verzonden naar de systemen van de gemeente Den Haag aan te passen om te kijken wat voor reactie we daar op krijgen. Op die manier proberen we kwetsbaarheden te vinden.”

Onbewust van de gevaren

Volgens Van der Vlist zijn mensen zich nog te weinig bewust van de gevaren op het internet. We delen nog te makkelijk onze persoonlijke gegevens met mogelijk schimmige sites. “Dan vragen we ons vaak niet af of de website wel veilig is. Wat nou als het fout gaat?”

Als je slachtoffer bent van een hackaanval adviseert de ethisch hacker om zo snel mogelijk je wachtwoord te veranderen en overal uit te loggen. “Bedenk goed waar je het wachtwoord nog meer hebt gebruikt en om het daar ook aan te passen”, zegt Van der Vlist. “Vervolgens kun je preventieve stappen zetten zoals het gebruikmaken van een wachtwoordmanager die unieke wachtwoorden voor je aanmaakt of een twee-staps-verificatie inschakelen.”

Pas op: slimme deurbel prooi voor hackende criminelen


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


 

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Zijn de plannen in het hoofdlijnenakkoord haalbaar?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

– Oud-informateur en voormalig minister bij vier ministeries Henk Kamp;
– Voormalig topambtenaar, CDA-ideoloog, en oud-lid van de Raad van State Hans Borstlap;
– En voormalig topambtenaar van o.a. VWS en Binnenlandse Zaken Roel Bekker.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

Felle buien veroorzaken grote verkeersdrukte in deel van het land

Het is op de Nederlandse wegen veel drukker dan normaal, meldt de ANWB. Gemiddeld staat er rond 16.45 uur zo’n 450 kilometer, nu is dat…

Lees meer

Weer conducteur bedreigd, verdachte aangehouden

De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein…

Lees meer

Tweede Kamer stemt voor verbod op kindersekspoppen

Kindersekspoppen moeten verboden worden, heeft de Tweede Kamer dinsdag bepaald door een amendement te steunen. Daarin staat vier jaar cel voor onder meer het bezitten…

Lees meer

Europese liberalen moeten VVD eruit zetten, zegt fractievoorzitter

De VVD kan niet in de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement blijven als de partij gaat regeren met de PVV, zegt de fractievoorzitter van…

Lees meer

Dit jaar al 11,3 miljard euro winst voor Nederlandse beleggers

Nederlandse huishoudens hebben in de eerste drie maanden van 2024 met hun gezamenlijke beleggingen 11,3 miljard euro winst gemaakt. De totale waarde steeg daardoor tot…

Lees meer

Vorig jaar bijna drie keer zoveel drugslabs in Rotterdam opgerold

De politie heeft vorig jaar in Rotterdam bijna drie keer zoveel drugslabs ontmanteld als in het jaar ervoor. In 2023 ging het om 28, tegen…

Lees meer

Ruben Brekelmans (VVD) uit forse kritiek op ICC-aanklager: ‘Netanyahu en Hamasleiders absoluut niet op dezelfde voet plaatsen’

VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans vindt het onjuist dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant door de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC)…

Lees meer