main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 oktober 2023 — 12:04

Dreiging van Russische hackers neemt toe: ‘Meer organisaties krijgen ermee te maken’

Steeds meer organisaties zullen te maken krijgen met cyberaanvallen, stelt Noortje Henrichs, cyberdeskundige bij Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Ze zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat het ontzettend belangrijk is dat bedrijven, gemeenten en mensen zich beter bewust worden van de mogelijke gevaren van een hack.

Onlangs was het Internationaal Strafhof in Den Haag slachtoffer van een cyberaanval. En vrij recent drong een Russische hackersgroep binnen bij de KNVB en is er losgeld betaald om gegevens van Oranjespelers niet op straat te doen belanden. Henrichs vertelt dat de NCSC altijd adviseert om niets te betalen bij zo’n cyberaanval. “Het is lang niet zeker dat door te betalen je gegevens worden ontsleuteld en of het voorkomt dat die gegevens alsnog later op het internet gezet worden”, zegt ze. “Maar ook omdat je een crimineel verdienmodel in stand houdt. Je betaalt de criminelen en stimuleert dus eigenlijk dat criminelen het de volgende keer nog eens doen.”

Europa-correspondent Stefan de Vries, ook te gast in de studio, merkt op dat het onderwerp hoog op de Europese agenda in Brussel staat. “Onze nationale en Europese veiligheid hangt er vanaf.” Volgens hem gaat het niet alleen om hacken, maar ook om bedrijfsspionage. “Je moet er niet aan denken dat de netwerken plat vallen of dat er ingebroken wordt in vitale computersystemen. Dan ligt onze hele economie plat.”

Meer weten? Bekijk hier de aflevering van Goedemorgen Nederland terug op NPO Start.

Henrichs verwacht dat alle lagen van de samenleving geraakt kunnen worden door een hack. Zelfs als het niet op jou persoonlijk is gericht, vertelt ze. “Je kan je indenken dat als een leverancier van een supermarktketen geraakt wordt, mensen te maken kunnen krijgen met een gebrek aan producten in de schappen. Dat is al eens gebeurd in Nederland.”

Ethische hackers

Om te voorkomen dat de gemeente Den Haag slachtoffer wordt van een cyberaanval, organiseert de gemeente vandaag een bijeenkomst met 120 ethische hackers. Zij stellen de digitale veiligheid op de proef om kwetsbaarheden te zoeken in het systeem, zegt Chief Information Security Officer Jeroen Schipper. “Het liefst zou ik helemaal geen kwetsbaarheden willen vinden in de systemen, maar dat is niet realistisch”, zegt de cyberexpert. Bij een cyberaanval zullen ze volgens Schipper hooguit in een diepere laag kunnen komen van het systeem, maar zullen gevoelige persoonsgegevens niet buit kunnen worden gemaakt. Die liggen te diep in het systeem verborgen.

Tekst gaat verder onder de X:

Flo van der Vlist, ethisch hacker, legt uit dat het sowieso even tijd kost voordat een hacker doorheeft hoe de systemen werken. “Eigenlijk proberen wij alle verzoeken die worden verzonden naar de systemen van de gemeente Den Haag aan te passen om te kijken wat voor reactie we daar op krijgen. Op die manier proberen we kwetsbaarheden te vinden.”

Onbewust van de gevaren

Volgens Van der Vlist zijn mensen zich nog te weinig bewust van de gevaren op het internet. We delen nog te makkelijk onze persoonlijke gegevens met mogelijk schimmige sites. “Dan vragen we ons vaak niet af of de website wel veilig is. Wat nou als het fout gaat?”

Als je slachtoffer bent van een hackaanval adviseert de ethisch hacker om zo snel mogelijk je wachtwoord te veranderen en overal uit te loggen. “Bedenk goed waar je het wachtwoord nog meer hebt gebruikt en om het daar ook aan te passen”, zegt Van der Vlist. “Vervolgens kun je preventieve stappen zetten zoals het gebruikmaken van een wachtwoordmanager die unieke wachtwoorden voor je aanmaakt of een twee-staps-verificatie inschakelen.”

Pas op: slimme deurbel prooi voor hackende criminelen


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


 

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Wilders praat met Zelensky over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer

Kabinet na lange zit en stevige discussies akkoord over regeerprogramma

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en…

Lees meer

Kabinet bevestigt dat gedetineerden EBI kort contact hadden

Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie…

Lees meer