Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wat is de beloning voor een politiehond en hoe ziet zijn leven er eigenlijk uit?

Peter Visser

Politiehonden doen belangrijk politiewerk, maar een financiële vergoeding krijgen ze natuurlijk niet. Een luisteraar van Het Misdaadbureau vraagt zich af: worden de honden op een andere manier beloond voor het werk dat zij doen, bijvoorbeeld met een lekker koekje of bot? En hoe ziet het leven van een politiehond er eigenlijk uit?

Luister de podcast:

De honden kunnen helpen bij het opsporen van verdachten. Ook zijn zij inzetbaar bij de aanhouding van vluchtgevaarlijke en agressieve verdachten, bij vechtpartijen en andere grove verstoringen van de openbare orde. Of en hoe een politiehond wordt beloond, hangt af van de begeleider van het dier, vertelt Ellen de Heer, woordvoerder van de politie Midden-Nederland in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

"Een hond wordt niet betaald, maar zijn baas wel. Dat is de hondengeleider, die ontvangt gewoon salaris. De begeleider krijgt ook een onkostenvergoeding voor de hond, een bedrag tussen de 100 en 150 euro per maand. De hond moet gevoed worden en er zijn soms kosten voor de dierenarts."

De begeleider en de hond moeten samen certificaten halen, vertelt De Heer. "Er is veel aandacht voor de training, zowel van de begeleider als van de hond. Een hond moet fysiek goed in orde zijn, sociaal zijn en niet snel afgeleid, anders heb je een probleem."

Niet ieder ras is geschikt

Niet ieder ras is geschikt voor het politiewerk. "Een aantal rassen valt af, omdat de honden te speels zijn. Ik heb ook nog nooit een chiwawa als politiehond gezien." De honden die wel geschikt zijn, krijgen niet allemaal dezelfde taken. "Je hebt speurhonden, drugshonden en surveillancehonden."

Speurhonden worden ingezet bij vermissingen, drugshonden kunnen drugs opsporen, vertelt De Heer. "De surveillancehonden worden ingezet bij zaken die gaan om de openbare orde, als er gevochten wordt of als het ergens een beetje spannend begint te worden. Ze ondersteunen de collega's op straat."

De politie Midden-Nederland werkt volgens de woordvoerder vooral met herders. De honden gaan na hun dienst met de begeleider mee naar huis. "Ze gaan samen naar huis, trainen samen en werken samen. Het is echt een team." Als de hond te oud wordt om te werken, kan de begeleider een onderkomen zoeken waar de hond in alle rust van zijn pensioen kan genieten. "Maar de hondengeleider kan ook besluiten om de hond te houden."

Misdaadlijn

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau