Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Tochtstress op woningmarkt: onzuinige woning straks nóg minder waard

Matthijs Meulblok

Goed nieuws voor mensen die een huis willen kopen. Uit de nieuwe richtlijnen voor hypotheken die nu op het bureau van demissionair minister Kaag liggen, krijgen banken de mogelijkheid om meer geld te lenen voor de aanschaf van een energiezuinig huis. Dat meldt het AD deze ochtend. Hoofdeconoom bij ING Marieke Blom waarschuwt echter voor een tweedeling: "Het is voor huidige bezitters best vervelend als zij in een energie-onzuinige woning zitten en misschien niet het geld hebben om aan verduurzaming te doen."

Wanneer je volgend jaar een huis wil kopen met een A- of B-label, kan je met hetzelfde inkomen 10.000 euro meer lenen. Bij een zogenoemde nul-op-de-meter-woning is dat zelfs 50.000 euro extra. Goed nieuws voor de energietransitie, maar slecht nieuws voor eigenaren van een slecht geïsoleerd huis. Blom vertelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1: "Wat je ziet is dat dit dus een nadeel is voor iedereen die nu eigenaar is van een energie-onzuinige woning. Het effect kan zijn dat die prijzen relatief nog wat verder gedrukt worden."

Meer van Goedemorgen Nederland zie je hier.

Experts vrezen met de doorvoering van deze plannen voor een tweedeling op de woningmarkt. Zuinige huizen worden nog duurder en tochtige woningen die al minder waard zijn, dalen verder in prijs. In de nieuwe hypotheekregels zit wel een lening van 20.000 euro om de tochtige woningen te verduurzamen, maar daarvan zeggen experts dat het niet voldoende is om dat verschil in te lopen.

Goed voor de energietransitie

Blom vindt het een goed plan dat je straks wellicht meer geld kan lenen voor een energiezuinige woning. "Je ziet dat het verschil al voor een groot deel ingeprijst is. Het is duidelijk dat een energiezuinige woning soms duurder is om te maken, en die is meer waard", zegt ze. "Als je dan dat bedrag moet ophoesten, en je kunt dat niet doen, terwijl je weet: mijn energierekening is straks lager en kan ik meer betalen aan mijn rente en aflossing, dan zou het heel zonde zijn als mensen zich dat niet kunnen veroorloven. Want we moeten allemaal naar die energiezuinige markt toe."

Kanttekening

Volgens de hoofdeconoom gaan deze nieuwe regels echt lonen "en wat dat betreft is het een goede prikkel". Toch is er nog een kanttekening te maken bij de plannen voor de nieuwe richtlijnen. Blom zegt: "Die labels zijn niet overal even goed en dat maakt het soms nog lastig. Een A-label wil nog niet zeggen dat je een zuinige woning hebt."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau