main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 28 september 2023 — 10:04

Tochtstress op woningmarkt: onzuinige woning straks nóg minder waard

Goed nieuws voor mensen die een huis willen kopen. Uit de nieuwe richtlijnen voor hypotheken die nu op het bureau van demissionair minister Kaag liggen, krijgen banken de mogelijkheid om meer geld te lenen voor de aanschaf van een energiezuinig huis. Dat meldt het AD deze ochtend. Hoofdeconoom bij ING Marieke Blom waarschuwt echter voor een tweedeling: “Het is voor huidige bezitters best vervelend als zij in een energie-onzuinige woning zitten en misschien niet het geld hebben om aan verduurzaming te doen.”

Wanneer je volgend jaar een huis wil kopen met een A- of B-label, kan je met hetzelfde inkomen 10.000 euro meer lenen. Bij een zogenoemde nul-op-de-meter-woning is dat zelfs 50.000 euro extra. Goed nieuws voor de energietransitie, maar slecht nieuws voor eigenaren van een slecht geïsoleerd huis. Blom vertelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1: “Wat je ziet is dat dit dus een nadeel is voor iedereen die nu eigenaar is van een energie-onzuinige woning. Het effect kan zijn dat die prijzen relatief nog wat verder gedrukt worden.”

Meer van Goedemorgen Nederland zie je hier.

Experts vrezen met de doorvoering van deze plannen voor een tweedeling op de woningmarkt. Zuinige huizen worden nog duurder en tochtige woningen die al minder waard zijn, dalen verder in prijs. In de nieuwe hypotheekregels zit wel een lening van 20.000 euro om de tochtige woningen te verduurzamen, maar daarvan zeggen experts dat het niet voldoende is om dat verschil in te lopen.

Goed voor de energietransitie

Blom vindt het een goed plan dat je straks wellicht meer geld kan lenen voor een energiezuinige woning. “Je ziet dat het verschil al voor een groot deel ingeprijst is. Het is duidelijk dat een energiezuinige woning soms duurder is om te maken, en die is meer waard”, zegt ze. “Als je dan dat bedrag moet ophoesten, en je kunt dat niet doen, terwijl je weet: mijn energierekening is straks lager en kan ik meer betalen aan mijn rente en aflossing, dan zou het heel zonde zijn als mensen zich dat niet kunnen veroorloven. Want we moeten allemaal naar die energiezuinige markt toe.”

Kanttekening

Volgens de hoofdeconoom gaan deze nieuwe regels echt lonen “en wat dat betreft is het een goede prikkel”. Toch is er nog een kanttekening te maken bij de plannen voor de nieuwe richtlijnen. Blom zegt: “Die labels zijn niet overal even goed en dat maakt het soms nog lastig. Een A-label wil nog niet zeggen dat je een zuinige woning hebt.”

Lees ook:

Wordt Nieuw Sociaal Contract een CDA 3.0? ‘Helemaal niet uitgesloten’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


 

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer