Zeeuwse drollendatabank om overlast van hondenpoep te voorkomen
De Zeeuwse gemeente Reimerswaal is helemaal klaar met de overlast van hondenpoep. De SGP wil dna-onderzoek gaan gebruiken om drollen te identificeren en zo hun baasjes alsnog de rekening te kunnen presenteren voor het opruimen van de vers gelegde bolus. Deze manier van boetes uitdelen wordt al succesvol toegepast in Engeland. SGP-raadslid Rien Sinke zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat het op deze manier "onomstotelijk vast ligt van wie de hond was".
Mensen met een vrolijke viervoeter zijn verplicht om de ontlasting van hun hond op te ruimen in de openbare ruimte. Lange tijd werd daar ook al hondenbelasting voor geheven, maar deze is in 2018 in de gemeente Reimerswaal afgeschaft. De overlast van de hondenpoep loopt inmiddels de spuigaten uit. "Ik hoor veel positieve reacties", zegt Sinke over het plan.
"Het is heel lastig om te handhaven, omdat het op heterdaad moet plaatsvinden. Als je nu een manier vindt om dat ook achteraf te doen, dan denk ik dat er een behoorlijke afschrikwekkende werking vanuit gaat", zegt Sinke. Hij verwacht dat het probleem zich grotendeels zelf zal gaan oplossen. "Mensen weten dat ze worden gepakt, dus ruimen ze het op."
Dna-paspoort
Om het kersverse plan van de SGP uit te voeren moeten alle 2000 honden eenmalig wangslijm afstaan en krijgen ze een dna-paspoort. Uit elke drol die wordt gevonden wordt een monster genomen. Vervolgens wordt een analyse uitgevoerd en als er een match is, dan krijgt het baasje de rekening voor het opruimen gepresenteerd. De kosten voor het afnemen van wangslijm zijn eenmalig en liggen tussen de 75 en 100 euro, vertelt Sinke. "Het jaarlijkse bedrag dat mensen aan hondenbelasting kwijt waren, moeten ze nu betalen om zo'n databank op te zetten."