Moet de bruine kroeg een monumentenstatus krijgen? ‘Erkenning van historische waarde’
De bruine kroeg dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Steeds meer oude kroegen worden opgekocht en omgetoverd tot hippe tenten. PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis pleit daarom voor het toekennen van een monumentenstatus aan de bruine kroeg om dit soort taferelen te voorkomen. “Wij zijn best geschrokken dat hoe een stad eruit ziet wordt bepaald door het grote geld”, zegt ze in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
De eerste bruine kroegen ontstonden begin 19de eeuw. Mensen waren op zoek naar een extra zakcentje en richtten hun huiskamer in als plek waar je iets kon drinken. Iedereen mocht dit toentertijd doen, tot er een vergunningsplicht werd ingesteld. De kroeg van kroegbaas Wim Scheltema van Café Scheltema in Amsterdam bestaat al bijna 120 jaar en zit zestig jaar in de familie. Hij vindt het triest voor de stad dat er zoveel kroegen nu verdwijnen. “Je blijft over met een stukje kroegcultuur wat vroeger een paar honderd was en nu zijn het er niet meer dan vijftig. Het wordt opgekocht, veranderd en daar wordt niks aan gedaan.”
Ziel van de kroeg beschermen
Heinhuis vindt dat dit stukje cultureel erfgoed beschermd moet worden, om te voorkomen dat de bruine kroeg definitief uit het straatbeeld zal verdwijnen. Door een monumentenstatus toe te kennen zorg je voor erkenning van de historische en sociale waarde van de kroegen, stelt ze. “Dan gaat het niet alleen om de buitenkant te beschermen, maar ook het interieur. Als je hier alleen de buitenkant en de toog zou beschermen, maar je sloopt de hele binnenkant eruit en verft alles wit, dan is alsnog de ziel van deze kroeg voor altijd een beetje verdwenen.”
Scheltema van Café Scheltema ziet er wel iets in, maar heeft ook zo zijn twijfels. “Je moet oppassen dat je niet je stem kwijtraakt, het is natuurlijk van ons”, reageert hij op de plannen van Heinhuis.
Unesco Werelderfgoed
Een landelijk beleid om de bruine kroeg een monumentenstatus te bieden is er nog niet. Toch werken ze in Tilburg ook al aan een initiatiefvoorstel, zegt vaste stamgast van De Troubadour Toine van Corven. Hij zou nog zelfs een stapje verder willen en de bruine kroeg tot Immaterieel Erfgoed bekronen op de Unesco Werelderfgoedlijst. “Dan ben je erkend als een belangrijk fenomeen, maar daar zitten geen instrumenten aan vast. Die zullen echt van de gemeente moeten komen”, zegt hij.
Toch zitten er haken en ogen aan zo’n plan, stelt historicus Peter Jan Margry. Op papier red je er misschien de kroeg wel mee, maar Unesco kan zich er beter niet mee bemoeien, vindt hij. “Die willen dat allemaal met regeltjes gaan vastleggen.” Bovendien zijn veel bruine kroegen gevestigd in monumentale panden. “Als het een rijksmonument is, is het interieur automatisch ook al beschermd. Maar waar dat niet is en waar je een heel karakteristieke plek hebt, zou ik daar zeker voor zijn om er een zekere bescherming aan te geven.”
Huiskamer
Margry vindt dat de bruine kroeg hoe dan ook niet mag verdwijnen uit ons cultureel erfgoed. “Het moet natuurlijk wel een levend fenomeen blijven waar je graag naartoe gaat om die functie van alternatieve huiskamer. Waar je gelijkgestemden kan ontmoeten, met vrienden kan praten, noem maar op. Dat is eigenlijk de functie, die moet blijven.”
De bruine kroeg dreigt als vaste waarde uit ons Nederlandse straatbeeld te verdwijnen. Hoe kunnen we dit voorkomen? Raquel Schilder zoekt het uit voor Stand van Nederland: Generatie Next. Bekijk deze aflevering hier terug, via NPO Start.
Lees ook:
Retourzendingen zorgen voor onrust bij inleverpunten: ‘Op hoogtepunt 500 pakketjes per dag verwerkt’
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: De Jongen zonder Gisteren
De eerste aflevering gaat over het moment dat de 21-jarige Jur Deitmers zijn geheugen kwijtraakt. Op dat moment staat de jonge Harvard-student met grote verwachtingen vol in het leven. Hij is intelligent, ambitieus en heeft een brede vriendenkring. Maar tijdens een vakantie in Mexico gaat het mis.
Klik hier en kijk de eerste aflevering van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren terug via NPO Start.
Vanavond op NPO 1: Op de Barricade
Fidan Ekiz gaat voor deze slotaflevering van Op de Barricade naar Albergen. De inwoners kregen in 2022 te horen dat er een azc in dit Twentse dorpje geopend zou worden. Ze protesteerden ertegen, maar werden afgeschilderd als racisten.
Kijk vanavond om 21.25 uur naar Op de Barricade op NPO 1.
Ontwikkelingslanden hebben in 2023 een recordbedrag van 1,4 biljoen dollar (ruim 1300 miljard euro) betaald om hun buitenlandse schulden af te lossen, meldt de Wereldbank…
Lees meerInmiddels is het weer enigszins rustig in Albergen, onderdeel van de Twentse gemeente Tubbergen, maar dat is lange tijd niet zo geweest. Sinds de aankondiging…
Lees meerHet kabinet gaat beleid maken dat gericht is op “gematigde bevolkingsgroei” naar zo’n 19 tot 20 miljoen inwoners in 2050. Dat schrijven ministers Marjolein Faber…
Lees meerDe politierechter van de rechtbank in Rotterdam heeft taakstraffen van 150 uur opgelegd aan twee leden van de harde kern van Feyenoord voor het mishandelen…
Lees meerSlapen: voor de meeste mensen een doodgewone nachtelijke bezigheid om amper bij stil te staan. Voor journalist Jelmer Vlot is dat allerminst het geval. In…
Lees meerOnderwijswoordvoerder van GroenLinks-PvdA Luc Stultiens wil “absoluut” een nieuw debat over de onderwijsbegroting, voor de stemming donderdag. “Het zou ongekend zijn als we moeten stemmen…
Lees meerDe regels om een wolf te mogen afschieten, worden versoepeld. Dat heeft het bestuur van de Conventie van Bern dinsdag besloten. Het is akkoord gegaan met het…
Lees meerScholen zouden in 2026 in grote financiële nood dreigen te geraken. Dat kopt het AD. Niet het onderwijs zelf, maar ambtenaren luiden de noodklok, blijkt…
Lees meerAls de politiek geen duidelijke keuzes maakt, kan de Nederlandse bevolking in 2050 oplopen tot 23 miljoen mensen. Dat staat in het rapport Gematigde groei…
Lees meerHet wordt Nederlanders met een licht verstandelijke beperking veel te moeilijk gemaakt om aan het werk te gaan. Dat stelt de voorzitter van de Vereniging…
Lees meerKun jij 72 uur voor jezelf zorgen tijdens een crisis? VVD-Tweede Kamerlid Christianne van der Wal stelt dat Nederlanders onvoldoende zijn voorbereid op noodsituaties. Ze…
Lees meerNederland moet veel meer geld pompen in Defensie. Dat zegt NAVO-baas Mark Rutte in De Telegraaf. De NAVO-norm van twee procent is in de toekomst…
Lees meerPostbezorgers draaien in december traditiegetrouw overuren, maar wat als er in ogenschijnlijk onschuldige pakketjes dubieus snoepgoed zit? Dealers sturen via de post kilo’s drugs de…
Lees meerGemeente Westland, een gemeente bekend om zijn kassen, kent momenteel zestien- tot zeventienduizend arbeidsmigranten. Dat is bijna één zesde van het totaal aantal inwoners en…
Lees meerIn de Industriehaven in Zutphen zijn vier bemanningsleden van een binnenvaartschip gehaald omdat het aan het zinken was, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Ze…
Lees meer