main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 september 2023 — 09:00

Jongeren vinden nog te weinig de weg naar de bruine kroeg

De bruine kroeg heeft een belangrijke sociale functie. Toch zijn er steeds minder jongeren te vinden, hoewel ze de bruine kroeg liever niet uit het straatbeeld zien verdwijnen. Een jonge stamgast in café de Troubadour in Tilburg zegt in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2: “Ik denk voor veel jongeren: ze moeten een keer binnen zijn geweest.”

De bruine kroeg fungeert voor veel dorps- en stadsbewoners als een fijne stamkroeg om samen te komen. Aan de toog is het een en al gezelligheid, blijkt wel bij de Troubadour. “Het is een huiskamergevoel”, zegt een van de stamgasten aan de bar. Een jonge stamgast van het café is hier praktisch opgegroeid, omdat hij al op jonge leeftijd meekwam met zijn moeder en oma. “Ik ben eigenlijk niet weg te slaan.”

Weinig jongeren

Ondanks dat de kroeg onlangs zijn 107e verjaardag heeft gevierd, zijn er weinig jongeren te vinden. Volgens kroegbaas Rob Verbunt trekt het nu wel langzaam weer een beetje aan. “Vanaf een jaar op 25 krijgen we steeds meer aanloop.”

Ook een groep studenten uit de buurt heeft het café ontdekt, vertelt de jonge stamgast. Voorheen liepen ze het café straal voorbij. “Vanaf dag één dat ze hier zijn geweest vinden ze het leuk en is het van: kom laten we hier elke vrijdag het weekend inluiden.”

Uit onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat een forse 90,6 procent van de ondervraagden vindt dat de bruine kroeg moet blijven bestaan. Maar slechts 52,6 procent is ook daadwerkelijk aan de toog te vinden.

Dorpsbewoners kopen kroeg

In het Brabantse Esbeek dreigde de allerlaatste kroeg te verdwijnen. Zo’n 600 dorpsbewoners trokken gezamenlijk de portemonnee en kochten het café, vertelt dorpsbewoner Han Bolijn. “Wij wilden het zeker behouden voor het dorp, dus hebben we het gekocht om zeker te zijn dat het voor de lange termijn van ons was.”

Volgens Bolijn is het café de centrale ontmoetingsplaats voor het hele dorp. “Er zijn veel verenigingen hier thuis.” Als de kroeg zou verdwijnen “hebben we geen plaats meer om bij elkaar te komen”.

Kroegbaas Jan Pulles stelt dat hun aanpak een voorbeeld is voor andere gemeenten en dorpen. Regelmatig komen er mensen langs. “Ze willen ook wel een café aankopen en vragen hoe wij dat hebben aangepakt.”

De bruine kroeg dreigt als vaste waarde uit ons Nederlandse straatbeeld te verdwijnen. Hoe kunnen we dit voorkomen? Raquel Schilder zoekt het uit voor Stand van Nederland: Generatie Next. Bekijk deze aflevering zaterdagavond om 22.00 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen kijk je hier terug, via NPO Start.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer