main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 september 2023 — 09:00

Jongeren vinden nog te weinig de weg naar de bruine kroeg

De bruine kroeg heeft een belangrijke sociale functie. Toch zijn er steeds minder jongeren te vinden, hoewel ze de bruine kroeg liever niet uit het straatbeeld zien verdwijnen. Een jonge stamgast in café de Troubadour in Tilburg zegt in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2: “Ik denk voor veel jongeren: ze moeten een keer binnen zijn geweest.”

De bruine kroeg fungeert voor veel dorps- en stadsbewoners als een fijne stamkroeg om samen te komen. Aan de toog is het een en al gezelligheid, blijkt wel bij de Troubadour. “Het is een huiskamergevoel”, zegt een van de stamgasten aan de bar. Een jonge stamgast van het café is hier praktisch opgegroeid, omdat hij al op jonge leeftijd meekwam met zijn moeder en oma. “Ik ben eigenlijk niet weg te slaan.”

Weinig jongeren

Ondanks dat de kroeg onlangs zijn 107e verjaardag heeft gevierd, zijn er weinig jongeren te vinden. Volgens kroegbaas Rob Verbunt trekt het nu wel langzaam weer een beetje aan. “Vanaf een jaar op 25 krijgen we steeds meer aanloop.”

Ook een groep studenten uit de buurt heeft het café ontdekt, vertelt de jonge stamgast. Voorheen liepen ze het café straal voorbij. “Vanaf dag één dat ze hier zijn geweest vinden ze het leuk en is het van: kom laten we hier elke vrijdag het weekend inluiden.”

Uit onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat een forse 90,6 procent van de ondervraagden vindt dat de bruine kroeg moet blijven bestaan. Maar slechts 52,6 procent is ook daadwerkelijk aan de toog te vinden.

Dorpsbewoners kopen kroeg

In het Brabantse Esbeek dreigde de allerlaatste kroeg te verdwijnen. Zo’n 600 dorpsbewoners trokken gezamenlijk de portemonnee en kochten het café, vertelt dorpsbewoner Han Bolijn. “Wij wilden het zeker behouden voor het dorp, dus hebben we het gekocht om zeker te zijn dat het voor de lange termijn van ons was.”

Volgens Bolijn is het café de centrale ontmoetingsplaats voor het hele dorp. “Er zijn veel verenigingen hier thuis.” Als de kroeg zou verdwijnen “hebben we geen plaats meer om bij elkaar te komen”.

Kroegbaas Jan Pulles stelt dat hun aanpak een voorbeeld is voor andere gemeenten en dorpen. Regelmatig komen er mensen langs. “Ze willen ook wel een café aankopen en vragen hoe wij dat hebben aangepakt.”

De bruine kroeg dreigt als vaste waarde uit ons Nederlandse straatbeeld te verdwijnen. Hoe kunnen we dit voorkomen? Raquel Schilder zoekt het uit voor Stand van Nederland: Generatie Next. Bekijk deze aflevering zaterdagavond om 22.00 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen kijk je hier terug, via NPO Start.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer